Trump nepríde, lebo Dáni nepredajú Grónsko

Zabávali sa na tom ako na nevinnom žarte, až kým neprišla studená sprcha. Dáni sa včera presvedčili, že šéf Bieleho domu to s absurdnou ponukou kúpy najväčšieho ostrova sveta myslel smrteľne vážne. Po tom, čo mu odkázali, že Grónsko nie je na predaj, Donald Trump zrušil svoju návštevu Kodane dohodnutú na 2. a 3. septembra.

21.08.2019 00:00 , aktualizované: 18:19
debata (50)

Grónsko, kde na rozlohe vyše dvoch miliónov štvorcových kilometrov žije necelých 60-tisíc ľudí, je samosprávnym územím Dánskeho kráľovstva. Dánska premiérka Mette Frederiksenová v nedeľu navštívila Grónsko, kde majú Spojené štáty významnú leteckú základňu, a vysvetlila, že jej krajina tento ostrov, kde majú Spojené štáty významnú leteckú základňu, nemôže predať jednoducho už preto, že mu nepatrí. „Grónsko nie je dánske. Grónsko je grónske. Stále dúfam, že to nie je myslené vážne,“ reagovala na mediálne správy o nezvyčajnom záujme bývalého newyorského realitného magnáta. „Časy, keď sa kupovali a predávali krajiny aj s ich obyvateľmi, sú už, našťastie, preč. Ale žarty bokom, radi by sme mali so Spojenými štátmi ešte užšie strategické vzťahy,“ dodala.

Trump v rovnaký deň potvrdil, že zo strategických dôvodov má skutočne záujem o kúpu Grónska pre USA, dodal však, že momentálne nejde o prioritu. Deň na to na twitteri zažartoval, že sa nechystá v Grónsku postaviť mrakodrap Trump Tower. Vzápätí však, opäť prostredníctvom svojej obľúbenej sociálnej siete, oznámil, že návštevu Dánska ruší. „Dánsko je úplne výnimočná krajina s úžasnými ľuďmi, ale na základe poznámok premiérky Mette Frederiksenovej, že nemá záujem prediskutovať predaj Grónska, našu schôdzku plánovanú o 14 dní preložím na iný čas. Tým, že bola takto priamočiara, premiérka ušetrila veľa výdavkov a úsilia Spojeným štátom i Dánsku. Poďakoval som jej za to a teším sa, že sa (stretnutie) uskutoční niekedy inokedy v budúcnosti,“ napísal americký prezident.

V noci hovorca Bieleho domu Judd Deere potvrdil, že „návšteva Dánska je zrušená“. „Som nahnevaná a prekvapená,“ reagovala včera premiérka Frederiksenová. Na stretnutie s prezidentom USA sa vraj tešila. „Naša príprava bola v plnom prúde,“ dodala podľa BBC. Viacerí ďalší dánski politici upozornili, že ide o hulvátsky prejav hodný slona v porceláne a prejav neúcty ku kráľovnej Margrethe, ktorá Trumpa na štátnu návštevu pozvala. „Hlboko urazil ľud Grónska i Dánska,“ napísala na Twitteri o šéfovi Bieleho domu bývalá premiérka Helle Thorning-Schmidtová. „Je to diplomatická fraška, groteskné správanie a hysterický výbuch,“ poznamenal bývalý šéf dánskej diplomacie Martin Lidegaard.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #grónsko #Donald Trump