U.S. Steel prepúšťa aj v USA, dočasne 200 ľudí

Americká oceliareň United States Steel Corp. v najbližších týždňoch dočasne prepustí zhruba 200 zamestnancov v Michigane.

20.08.2019 09:16
debata

Vyplýva to z dokumentu, ktorý firma zaslala vedeniu štátu Michigan. Už v polovici júna firma oznámila, že odstaví z prevádzky dve pece pre nižšie ceny ocele a slabnúci dopyt. Agentúra Reuters upozornila, že prepúšťanie spochybňuje tvrdenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sľúbil, že obnoví domáci oceliarsky priemysel.

Minulý týždeň Trump v Pensylvánii vyhlásil, že jeho clá 25 percent na zahraničný dovoz zmenili „mŕtve“ podnikanie na „prosperujúci“ podnik.

Domáce ceny ocele okamžite po zavedení Trumpových ciel rástli. Odvtedy však dramaticky klesli pre zlepšenie dodávok a slabnúci dopyt od automobilového priemyslu a výrobcov poľnohospodárskych strojov. Ceny za tepla valcovaných cievok klesli zo svojho vlaňajšieho vrcholu o 37 percent.

Spoločnosť U.S. Steel vo vyhlásení uviedla, že po rozhodnutí odstaviť výrobu v Michigane očakáva prepustenie takmer 200 zamestnancov. Prepustenie môže trvať aj viac ako šesť mesiacov a dotkne sa takmer všetkých oblastí v závode, od vysokých pecí po dokončovacie operácie, povedala hovorkyňa firmy agentúre Reuters.

Akcie firmy sa od 1. marca 2018, keď Trump oznámil svoje rozhodnutie o tvrdých opatrení voči zahraničnému dovozu, prepadli o 73 percent.

Zástupca odborového zväzu oceliarskeho priemyslu uviedol, že firma plánuje prepúšťanie tiež v závode Gary Works v Indiane, ktorý je najväčším závodom firmy v Severnej Amerike. Hovorca však uviedol, že firma v súčasnosti neočakáva zmeny v zamestnanosti v závode v Indiane.

Spoločnosť U.S. Steel dostala daňové stimuly pre investíciu do modernizácie závodu, tie sú však spojené s podmienkou, že v závode zostane zachovaných najmenej 3875 pracovných mi­est.

debata chyba
Viac na túto tému: #U.S. Steel #oceľ #Donald Trump