Trump sa baví na účet Grónska. Trump Tower v dedine nepostavím, sľúbil

Americký prezident Donald Trump na twitteri opäť prispel ku kontroverznej diskusii, ktorú vyvolala informácia, že Spojené štáty uvažujú o kúpe Grónska.

20.08.2019 09:00
debata (10)

Zverejnil totiž obrázok grónskej dediny s malebnými drevenými domčekmi, vedľa ktorých stojí lesklý mrakodrap Trump Tower. „Sľubujem, že toto Grónsku neurobím!“ pripojil šéf Bieleho domu k zjavne žartovnému príspevku.

Americký denník The Wall Street Journal minulý týždeň informoval, že Trump uvažuje o kúpe Grónska, autonómneho územia Dánska a najväčšieho ostrova na svete so zhruba 56-tisíc obyvateľmi.

V nedeľu túto informáciu potvrdil ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow a aj prezident Trump neskôr povedal, že nedávno o možnosti kúpiť Grónsko rokoval, považuje ju za „strategicky“ zaujímavú, nejde podľa neho ale o bezprostrednú prioritu.

Dánskych politikov debata o Grónsku pobúrila. Premiérka Mette Frederiksenová ju označila za „absurdnú“ a vyhlásila, že Grónsko nie je na predaj. Bývalý predseda vlády Lars Løkke Rasmussen na twitteri napísal, že zo strany amerického prezidenta musí ísť o „aprílový žart“. „Ale úplne mimo sezónu,“ dodal.

Reakcia používateľov twitteru na prezidentov zjavne žartovný príspevok sa značne líšili. Kým jedni oceňujú Trumpov zmysel pre humor, podľa iných prezident „už nadobro prišiel o rozum“.

Spojené štáty majú s nákupom cudzích území svoje skúsenosti, aj keď pomerne dávne. V roku 1867 od cárskeho Ruska kúpili Aljašku, v roku 1803 od Francúzska rozsiahle územie kolónie Louisiana. Ponuku odkúpiť Grónsko predložil Washington Kodani už v roku 1946, keď za ostrov ponúkal 100 miliónov dolárov (dnes 1,3 miliardy USD).

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Dánsko #grónsko #Donald Trump