Huawei možno dostane od Trumpa ďalší odklad sankcií

Americké ministerstvo obchodu zrejme predĺži výnimku firme Huawei, ktorá čínskej spoločnosti umožňuje nakupovať komponenty od amerických spoločností, aby tak mohla poskytovať servis zákazníkom. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou.

17.08.2019 10:15
debata (7)

„Dočasná všeobecná licencia“ bude predĺžená o 90 dní, tvrdí spomínaný zdroj. Americké úrady ani čínska spoločnosť sa k informácii zatiaľ nevyjadrili.

Predĺžením sa obnoví dohoda, ktorá vyprší 19. augusta. Čínska spoločnosť by tak mohla ďalej udržiavať existujúce telekomunikačné siete a dodávať softvérové ​​aktualizácie pre svoje chytré telefóny.

Situácia okolo licencie, ktorá sa stala kľúčovou pákou v obchodných rokovaniach USA a Číny, je však stále nejasná a do pondelka, kedy má byť povolenie predĺžené, sa môže zmeniť, uviedol zdroj. Očakáva sa, že americký prezident Donald Trump a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching vec preberú tento víkend telefonicky, dodal.

Najväčší svetový výrobca telekomunikačných zariadení nemôže bez zvláštneho povolenia úradov USA nakupovať na výrobu nových produktov americkej komponenty.

Huawei sa dostala do centra pozornosti pre obvinenia zo strany Spojených štátov, že jej zariadenie pre telekomunikačné siete by mohla čínska vláda využívať na špionáž. Huawei obvinenia týkajúce sa špionáže odmieta. Pred používaním softvéru a hardvéru firmy Huawei vlani v decembri varoval aj český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB). Huawei je tretím najväčším výrobcom inteligentných telefónov.

Americké ministerstvo obchodu odmietlo vec v piatok komentovať. Vyjadrí sa v pondelok.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Huawei #obchodná vojna