Tipos vyhral súd s firmou Lemikon, trvalo to takmer 20 rokov

Národná lotériová spoločnosť Tipos, a. s., uspela v takmer 20-ročnom súdnom spore so spoločnosťami Lemikon Limited a Five X v konkurze.

13.08.2019 18:48
debata (5)

Najvyšší súd SR ako odvolací v utorok na verejnom zasadnutí oboma stranami napadnuý rozsudok Krajského súdu v Bratislave v zamietajúcej časti potvrdil a v časti, v ktorej súd prvej inštancie žalobe vyhovel, napadnutý rozsudok zmenil tak, že žalobu zamietol.

„Výsledok sporu je teda taký, že v celom rozsahu bol úspešný žalovaný, teda Tipos, národná lotériová spoločnosť,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová. V spore išlo o zdržanie sa nekalosúťažného konania, náhradu škody, vydanie bezdôvodného obohatenia a poskytnutie primeraného zadosťučinenia.

Krajský súd v Bratislave ešte vlani v apríli priznal Lemikonu a Five X nárok na náhradu škody pre neoprávnené používanie ochranných známok Športka, Šanca a Mates spoločnosťou Tipos do konca roka 2001. Nárok na odškodnenie za obdobie od začiatku roka 2002 zamietol. Voči tomuto rozhodnutiu sa však obe strany sporu odvolali na najvyšší súd.

Tipos v súvislosti s rozhodnutím Krajského súdu vytvoril vo svojom účtovníctve v minulom roku nové rezervy v sume takmer 6,7 mil. eur, čo podľa firmy predstavuje najlepší možný odhad finančného zaťaženia v súvislosti s týmto právnym sporom. Napriek tomu bola presvedčená, že sa neoprávneného používania ochranných známok a know-how nedopustila.

„Celý prípad je zložitý a existujú viaceré faktory, ktoré majú vplyv na výsledok prípadu a úroveň možného finančného zaťaženia spoločnosti,“ uvádza sa v účtovnej závierke Tiposu za minulý rok.

Súdny spor medzi Tiposom a cyperskou schránkou Lemikon Limited siaha ešte do roku 2000, kedy spoločnosť Športka zažalovala terajšiu národnú lotériovú spoločnosť za neoprávnené používanie ochranných známok Športka, Šanca a Mates a taktiež neoprávnené využívanie know-how. Neskôr spor za Športku prebral Lemikon a po ôsmich rokoch Najvyšší súd SR v auguste 2008 rozhodol, že Tipos má ako odškodnenie zaplatiť Lemikonu takmer dve miliardy slovenských korún.

Vtedajší minister financií Ján Počiatek následne v novembri 2008 schválil dohodu o tom, koľko peňazí pošle Tipos Lemikonu, na základe ktorej odišlo na Cyprus v prvej splátke vyše 480 miliónov korún. Vyplateniu zvyšnej sumy zabránila rýchla zmena legislatívy umožňujúca generálnemu prokurátorovi pozastaviť vykonateľnosť súdneho rozhodnutia. Odštartoval sa tak ďalší kolotoč súdnych sporov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Tipos #Lemikon