Austrália si svoje smeti uprace sama, prestane vyvážať odpad

Predstavitelia austrálskej vlády sa minulý týždeň dohodli na stanovení harmonogramu zákazu vývozu plastového odpadu, ktorý je teraz odvážaný k regionálnym susedom vrátane Indonézie, Malajzie, Thajska a Vietnamu. Opatrenie sa okrerm plastov bude týkať tiež papiera, skla a pneumatík, uviedla agentúra AP.

12.08.2019 10:34
debata (3)

Likvidácia odpadu je akútnym problémom od roku 2017, keď Čína, ktorá bola pre austrálsky odpad hlavnou destináciou, zakázala dovoz takmer všetkého plastového odpadu zo zahraničia.

„Nedôjde k žiadnemu vývozu plastov, papiera a skla do iných krajín, kde hrozí riziko, že tento odpad skončí v našich oceánoch, či už u Veľkého bariérového útesu, kde o výskyte odpadu máme silné dôkazy, alebo kdekoľvek inde,“ povedal austrálsky premiér Scott Morrison.

Požaduje, aby bol zákaz zavedený čo najskôr, a nečaká, že zmena bude trvať roky. V súčasnej dobe sa podľa neho v Austrálii recykluje len 12 percent triedeného odpadu.

V minulom roku Austrália vyviezla takmer 4,5 milióna ton odpadu, najmä do ázijských krajín, čo ju stálo 2,8 miliardy austrálskych dolárov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #Austrália