Britániu v špičke zradila elektrina, Anglicko a Wales boli bez prúdu

Anglicko a Wales v piatok večer postihol rozsiahly výpadok prúdu, ktorý ochromil železničnú dopravu a okrem iného vyradil z prevádzky semafory v Londýne.

09.08.2019 21:13
debata (19)

Podľa televízie Sky News sa dodávky elektriny zastavili asi na hodinu a potom boli postupne obnovované. Spoločnosť National Grid, ktorá v Británii prevádzkuje celoštátnu rozvodnú sieť, oznámila, že výpadok spôsobili ťažkosti s dvomi generátormi. Problém, ktorý narušil dodávky takmer u milióna ľudí, sa jej už podarilo vyriešiť.

Najväčšie komplikácie nastali v železničnej doprave, a to priamo v čase večernej špičky. Okolo 18:00 miestneho času (19:00 SELČ) napríklad úplne zastavil prevádzku na londýnskej stanici King 's Cross. Niekoľko desiatok minút tiež nejazdilo metro na linke Victoria Line. Londýnsky dopravný podnik vyzýval obyvateľov na obozretnosť potom, čo prestali fungovať niektoré semafory.

Okrem Londýna boli problémy hlásené prakticky zo všetkých kútov Anglicka a tiež z Walesu. Na 15 minút podľa informácií spravodajskej spoločnosti BBC vypadol prúd aj na letisku v severoanglickom Newcastli, letiská v okolí Londýna ale údajne problém nepostihol.

Štátny železničný dopravca Network Rail informoval, že v mnohých oblastiach stratili prúd všetky signalizačné zariadenia. „Všetky vlaky boli zastavené, kým nenaskočil záložný signalizačný systém. Hoci väčšina našich signalizačných zariadení už zase funguje a vlaky opäť jazdia, spoje budú v týchto miestach oneskorené,“ citoval denník Evening Standard vyhlásenie dopravcu.

„Potýkali sme sa s problémami pri dvoch generátoroch, čo spôsobilo stratu elektriny vo vybraných častiach Spojeného kráľovstva. Problém je teraz vyriešený a systém sa vrátil do normálu,“ vysvetľovala príčinu výpadku spoločnosť National Grid.

Firma Western Power Distribution (WPD), ktorá dodáva elektrinu spotrebiteľom na juhozápade Anglicka, v regióne Midlands a vo Walese, informovala, že výpadok zasiahol pol milióna jej zákazníkov. Dodávky už u všetkých svojich odberateľov obnovila. Northern Powergrid pôsobiaci na severe Anglicka hlásila 110 000 zasiah­nutých spotrebiteľov. Firma UK Power Networks, ktorá zásobuje odberateľov v Londýne a na juhu Anglicka, stanovila počet ovplyvnených klientov na 300 000.

Rozsiahly výpadok prúdu postihol Britániu len dva dni po tom, čo musela letecká spoločnosť British Airways zrušiť alebo odložiť stovky letov kvôli problémom s počítačovým systémom. Zlyhanie narušilo cestovné plány viac ako 15 000 ľudí.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #blackout