Otvoria zjazdy pod Prístavným mostom. Ak kolaps, tak o rok

Cez víkend sprístupnia vodičom nové zjazdy z diaľnice D1 na Slovnaftskú ulicu v Bratislave. Vybudovali ich v rámci prvej etapy prestavby mimoúrovňovej križovatky Prievoz pod Prístavným mostom. Tá bude jednou z križovatiek na rýchlostnej ceste R7.

09.08.2019 11:18
debata (4)
VIDEO: Pozrite si, otvorenie nového zjazdu z diaľnice D1 na Slovnaftskú ulicu. Stihli všetko načas? Pozrite vo videu TV Pravda.
Video

V piatok o tom informovali zástupcovia spoločnosti Zero Bypass Limited, koncesionár projektu bratislavského obchvatu (diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7), a spoločnosti D4R7 Construction, ktorá je hlavným zhotoviteľom stavby.

Cez víkend budú sprejazdnené dva zjazdy smerom na Slovnaftskú ulicu. Jeden v smere z D1 od Trnavy a druhý od Petržalky. Sprevádzkovaním prvej etapy sa zároveň začínajú práce na druhej etape rekonštrukcie križovatky, ktoré sa budú sústreďovať najmä na vetvy Bajkalská – Prístavná, D1 Trnava – Prístavná a Bajkalská – D1 Trnava.

Práce ukončili v predstihu

„V tomto momente sa križovatka Prievoz, tak ako ju vodiči doteraz poznali, stáva históriou. I keď sa prestavba začala neskôr, ako bolo pôvodne plánované, vďaka úsiliu všetkých zainteresovaných strán sa nám podarilo práce úspešne ukončiť v predstihu,“ povedal generálny riaditeľ firmy D4R7 Construction Juan José Bregel.

Prvá etapa bola podľa starostu bratislavského Ružinova Martina Chrena odovzdaná o mesiac skôr, než bolo pôvodne plánované. Rekonštrukcia sa začala v polovici februára a v rámci piatich mesiacov sa podarilo zrealizovať dve križovatkové vetvy.

„Cez víkend bude spustená druhá etapa rekonštrukcie. Tá povedie k tomu, že sa otvoria nové zjazdy smerom na Slovnaft a zároveň bude zavretý jeden nájazd z Bajkalskej ulice smerom na Prístavnú ulicu,“ vysvetlil Chren. Táto etapa by mala podľa jeho slov trvať približne rok.

Najťažšia časť je na rade o rok

Po nej príde najťažšia posledná etapa ku koncu budúceho roka, a to rekonštrukcia mosta, ktorý vedie autá z Petržalky do Ružinova.

„Máme rok na to, aby sme sa pripravili a dokázali prijať opatrenia na zabránenie dopravnému kolapsu,“ skonštatoval starosta s tým, že keď bude táto stavba dokončená, pomôže to celej Bratislave a vodičom jazdiacim smerom z bratislavských Podunajských Biskupíc a Šamorína.

.....

VIDEO: Ďalšie zmeny na Prístavnom moste. Čo prinesie druhá etapa výstavby obchvatu D4R7?

Video

Nové vetvy odľahčia križovatku Prievoz

Prevádzkový riaditeľ Zero Bypass Limited Tomáš Bežilla priblížil, že novootvorené vetvy križovatky majú veľký význam pre dopravu, lebo výrazne odľahčia dopravnú situáciu v okolí križovatky Prievoz. „Križovatka Prievoz bola jedna z najnehodovejších v Bratislave. Jej prestavbou na mimoúrovňovú sa zvýši jej bezpečnosť pre vodičov,“ povedal. Zároveň bude jednou z križovatiek na rýchlostnej ceste R7, kde prvých 24 kilometrov bude pre cestujúcich z juhu Slovenska sprístupnených na jar budúceho roka.

Počas druhej etapy rekonštrukčných prác na križovatke ostávajú v platnosti dopravné obmedzenia, ktoré boli avizované aj pri prvej etape, okrem novootvorených zjazdov. Pribudne aj jedno nové obmedzenie, ktoré sa bude týkať uzatvorenia vetvy Bajkalská – Prístavná. Cestujúci bratislavskou MHD, konkrétne linkou 87, sa musia pripraviť na zmenu jej trasy v smere z Ovsišťa.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #R7 #diaľnice #obchvat Bratislavy #Prístavný most