Británia zaznamenala štvrťročný pokles, prvýkrát od roku 2012

Britská ekonomika v druhom štvrťroku oslabila o 0,2 percenta oproti predchádzajúcim trom mesiacom a vykázala tak prvý pokles od roku 2012.

09.08.2019 11:08
debata (1)

V tomto vývoji sa zrkadlí hromadenia zásob pred pôvodným marcovým termínom odchodu Británie z Európskej únie v prvom kvartáli aj predtucha ťažkostí pri príprave na brexit 31. októbra. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z piatkových údajov britského štatistického ú­radu.

Vývoj hrubého domáceho produktu tak nedosiahol očakávania, analytici v prieskume agentúry Reuters predpovedali stagnáciu. V medziročnom porovnaní sa hospodársky rast v druhom štvrťroku znížil na 1,2 percenta z 1,8 percenta v prvom kvartáli, a bol tak najslabší od začiatku roka 2018.

Libra sa prepadla

Britská libra klesla oproti euru na nové dvojročné minimum. V piatok na poludnie bola libra oproti spoločnej európskej mene nižšie o 0,8 percenta a britská mena sa predávala za menej ako 1,08 eura. Oproti doláru libra oslabila o 0,6 percenta, dostala sa na 31-mesačné minimum a jej kurz bol necelých 1,21 dolára. Informoval o tom portál bbc.com.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #HDP #Brexit