Danko trvá na ministerstve cestovného ruchu a športu

Cestovný ruch a šport by mali v politike dostať viac priestoru. Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko považuje za nevyhnutné, aby Slovensko malo osobitné ministerstvo, ktoré by sa týmto oblastiam venovalo. Nový rezort by mal mať dvoch štátnych tajomníkov. Zo susedných štátov má podobne zamerané ministerstvo Rakúsko a Poľsko.

07.08.2019 15:49 , aktualizované: 18:00
debata (12)

VIDEO: Budúcnosť Slovenska je podľa Andreja Danka v turizme, preto chce presadiť vznik ministerstva cestovného ruchu. Rekreačné poukazy sú úspešným projektom, o ktorý sa podľa neho zaujímajú aj susedné krajiny.

Video

„Sme absolútne presvedčení, že v budúcom roku musí vzniknúť ministerstvo cestovného ruchu a športu. V kompetencii by malo prezentáciu Slovenska v zahraničí, rozvíjanie cestovného ruchu a taktiež športu. Všetko sú to oblasti, ktoré majú veľký potenciál a musia sa kvalitne rozvíjať. Tento nový rezort by prevzal niektoré kompetencie z iných ministerstiev, rezortu zahraničných vecí, školstva či dopravy. To všetko bude predmetom diskusie s mojimi koaličnými partnermi,“ avizoval predseda parlamentu Andrej Danko včera na tlačovej konferencii v Starej Lesnej. Návrh chce predložiť na najbližšej koaličnej rade. „Vyžaduje si to veľkú diskusiu, ale z tejto myšlienky neustúpim," dodal Danko. V súčasnosti šport spadá pod agendu ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, cestovným ruchom sa zas prevažne zaoberá ministerstvo dopravy a výstavby.

Za nový rezort sa postavil aj Ján Svoboda, viceprezident Zväzu cestovného ruchu. „Túto myšlienku absolútne podporujeme. Máme vypočítané, že ročne oblasť cestovného ruchu vyprodukuje obrat na úrovni okolo 5 miliárd eur, naspäť na podporu cestovného ruchu sa dostáva okolo sedem miliónov, myslíme si, že je to značne poddimenzované. Navyše je to aj oblasť, ktorá zamestnáva veľké množstvo ľudí v službách a služby sú naša budúcnosť," vysvetlil Svoboda. Podľa neho by inštitúcia mala mať na starosti koordináciu aktivít v oblasti cestovného ruchu a jednotnú propagáciu Slovenska v zahraničí.

„Treba nám rozvíjať oblasť cestovného ruchu, máme na to všetky predpoklady vrátane krásnej prírody či kúpeľov. Po vybudovaní rezortu cestovného ruchu a športu volajú ľudia aj v regiónoch a samosprávach. Je dôležité, aby sa riešili problémy turizmu,“ podporil myšlienku Michal Sýkora, predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska.

Návrh má výhody aj nevýhody

Viliam Páleník z Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied hovorí, že návrh má svoje výhody aj nevýhody. „Ale takto krátko pred voľbami to podľa môjho názoru nie je na mieste. Treba počkať na parlamentné voľby a nová vláda bude mať mandát na to, aby si určila ministerstvá,“ myslí si ekonóm.

Páleník pripomenul, že agenda cestovného ruchu sa v minulosti často presúvala medzi jednotlivými ministerstvami ako horúci zemiak. „Z tohto pohľadu by si turizmus možno zaslúžil nejaké významnejšie postavenie, lebo u nás je dlhodobo jeho potenciál málo využívaný. Na druhej strane spojenie športu a turizmu nie je až také pochopiteľné, nikde som ani nezachytil, že toto je nejakým spôsobom priorita vlády. Takže mne to skôr pripadá ako účelový návrh," nazdáva sa Páleník. Zároveň poukázal, že Slovensko je malá krajina. Oproti iným aj väčším štátom je našich súčasných 13 ministerstiev dosť vysoké číslo, preto by sme pri vytváraní ďalšieho mali byť opatrní.

Fungujú aj inde

Podobne zamerané ministerstvá fungujú aj v iných európskych štátoch, ich existencia nie je pravidlom. Ministerstvo cestovného ruchu nemajú v Českej republike, Maďarsku ani na Ukrajine, naopak, v Rakúsku takáto inštitúcia funguje od roku 2018. Rovnaké ministerstvo, ako navrhuje SNS, ministerstvo športu a cestovného ruchu, existuje od roku 2005 v Poľsku. Z iných európskych krajín zriadilo rezort pre cestovný ruch Chorvátsko, Taliansko a Grécko.

Návrh SNS nie je úplnou novinkou. V minulosti v rokoch 1969 až 1992 na Slovensku fungovalo ministerstvo obchodu a cestovného ruchu, v roku 2010 na niekoľko mesiacov zas úradovalo ministerstvo kultúry a cestovného ruchu.

Informácie z agentúr sme nahradili redakčným článkom.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus #Andrej Danko #rekreačné poukazy