Ohromujúcich stotisíc lykožrútov v lapačoch. Už tisíce naznačujú kalamitu

Českí odborníci tento rok odchytávajú lykožrúta prakticky po celej krajine. Kde sa v minulosti na lapačoch chrobákov objavovali stovky jedincov, tento rok dosiahli úlovky desiatky tisíc.

06.08.2019 19:23
lykožrút Foto: ,
Na zahubenie stromu stačí 500 jedincov lykožrúta.
debata (25)

Na jednom mieste na Vysočine prekročil počet lapených chrobákov 100 000, informoval v utorok za projekt „Kůrovcové info“ Jan Příhoda. Podľa spoluautora projektu z Lesnej ochrannej služby Petra Zahradníka, tento rok nebude štvrté rojenie týchto chrobákov, ako tomu bolo vlani v niektorých lokalitách Česka. Nemuselo by byť dokončené ani tretie rojenie.

„S najväčšou pravdepodobnosťou sa nebude opakovať minulý rok, keď bola dokončená aj tretia generácia a celkom výnimočne bola zakladaná aj štvrtá generácia,“ uviedol Zahradník.

Tohtoročné prvé rojenie sa podľa odborníkov začalo podobne ako vlani na začiatku apríla. Dažde a chlad ale rozmnožovanie chrobákov zastavili, druhé rojenie sa potom začalo v júli, bolo ale tiež spomalené zrážkami na začiatku prázdnin.

„V mnohých regiónoch sa výrazne zvýšili priemerné úlovky na jednotlivých odchytových miestach, ktoré už v súčasnosti dosahujú výnimočne aj nepredstaviteľných desiatok tisíc jedincov chrobákov. Namerané maximum je 100 000,“ dodal Zahradník. Bežne sa na lapačoch odchytávajú desiatky, maximálne tisíce lykožrútov, a to v oblastiach, kde začínajú byť premnožené.

Situácia je podľa odborníkov tento rok najhoršia práve na Vysočine a v juhozápadných Čechách, ale vysoké výskyty chrobáka sú prakticky v celom Česku. „Dnes je lykožrútom ohrozená väčšina lesov so zastúpením smreka. Ohrozené sú bohužiaľ už aj cenné porasty smreka vo vyšších nadmorských výškach,“ uviedol s odkazom na Liberecko Příhoda.

V roku 2016, keď bol projekt Kůrovcové info spustený, boli priemerné hodnoty odchytených chrobákov v stovkách kusov, odvtedy počty rástli, na Vysočine v niektorých lokalitách až o tisíc percent.

„Tohtoročné sledovanie úlovkov ukazuje oproti roku 2018 nárast zhruba o 30 percent, ale definitívne porovnanie bude možné až po ukončení letovej aktivity lykožrúta smrekového,“ dodal Příhoda.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #lykožrút