Čínsky jüan oslabil pod citlivú hranicu, Trumpa to rozhnevalo

Čínska mena v pondelok klesla, pričom prvýkrát za viac ako 10 rokov prelomila politicky citlivú hranicu 7 jüanov za dolár. To signalizuje, že Čína je v eskalujúcom obchodnom spore s USA pripravená na výraznejšie oslabenie meny. Prezident USA Donald Trump to označil za menovú manipuláciu. Čína to odmieta.

05.08.2019 10:32 , aktualizované: 17:17
debata (43)

Oslabenie a prelomenie hranice 7 jüanov oproti doláru zaznamenala mena obchodovaná na domácom trhu (onshore jüan), tak aj na zahraničných trhoch (offshore jüan). Ako uviedla agentúra AFP, v prvom prípade klesol kurz na 7,0307 CNY/USD, v druhom prípade na 7,1085 CNY/USD.

Kurz meny zaznamenal pokles po tom, ako americký prezident Donald Trump minulý týždeň oznámil od septembra zavedenie 10-percentného dovozného cla na čínske produkty v hodnote 300 miliárd USD (270,12 miliardy eur) ročne. Tým zaťaží clami prakticky všetok čínsky tovar dovážaný do Spojených štátov.

Čína zareagovala, že v prípade realizácie cla prijme adekvátne protiopatrenia. Peking do dnešných dní zaviedol odvetné dovozné clá na americké výrobky v hodnote 110 miliárd USD. To je takmer všetok americký tovar dovážaný do Číny. Aké ďalšie kroky plánuje urobiť, Čína nezverejnila. Podľa informácií agentúry Bloomberg však vláda predbežne vyzvala štátne spoločnosti, aby zastavili dovoz amerických agroproduktov.

Trump: Je to manipulácia s menou

Americký prezident Donald Trump obvinil Čínu z toho, že umelo oslabila svoju menu. Zdá sa, že obchodné vojna medzi najväčšími svetovými ekonomikami pokračuje v eskalácii.

„Čína znížila cenu svojej meny takmer na historické minimum. Tomu sa hovorí menová manipulácia,“ napísal Trump na Twitteri.

Trumpova administratíva sa pred necelými tromi mesiacmi rozhodla, že Čínu neoznačí za menového manipulátora. Žiadna krajina takto nebola označená od roku 1994, keď administratíva prezidenta Billa Clintona označila práve Čínu.

Čína: Kurz určuje trh

Čínska centrálna banka (People's Bank of China, PBOC) trvá na tom, že to nebola „konkurenčná devalvácia“.

„Čína ako zodpovedná veľká krajina bude ctiť ducha samitu lídrov skupiny G20 o probléme výmenných kurzov, bude dodržiavať trhom určovaný systém výmenných kurzov, nebude realizovať konkurenčnú devalváciu a nebude využívať výmenný kurz na konkurenčné účely ani ako nástroj na zvládnutie externých narušení, ako sú obchodné spory,“ uviedol v pondelok guvernér PBOC I Kang.

Pondelkové oslabenie čínskej meny sa udialo po tom, čo americký prezident Donald Trump minulý týždeň nečakane eskaloval obchodnú vojnu s Čínou, keď zaviedol ďalšie clá na čínske tovary. Ako dôvod uviedol, že Peking nedodržal svoj sľub zvýšiť nákup poľnohospodárskych produktov z USA.

„Toto kolísanie spôsobuje a určuje trh,“ uviedol I Kang k vývoju kurzu jüanu. Dodal, že z hľadiska ekonomických fundamentov aj z hľadiska trhovej ponuky a dopytu je kurz čínskej meny primeraný. „Aj keď výmenný kurz jüanu kolíše z dôvodu aktuálnych externých neistôt, verím, že jüan zostane silnou menou,“ povedal guvernér PBOC.

Separátne vyhlásenie PBOC spájalo oslabenie čínskej meny s „unilateralizmom“, obchodným protekcionizmom a zvýšením ciel na čínske tovary.

Obchodná vojna pokračuje

Oslabenie kurzu čínskej meny pravdepodobne povedie k ďalším konfliktom medzi Washingtonom a Pekingom, keďže slabší kurz jüanu bude zvýhodňovať čínskych exportérov. Trump už niekoľkokrát obvinil Čínu z umelého oslabovania kurzu meny s cieľom podporiť svojich vývozcov, čo Peking doteraz odmietal.

Výmenný kurz jüanu oproti doláru stanovuje každé ráno centrálna banka a v priebehu dňa môže kolísať maximálne o 2 %. Centrálna banka stanovila najnovšie kurz na úrovni 6,9225 CNY/USD. V porovnaní s piatkom to znamená pokles o 0,33 %. Ako povedal pre Bloomberg analytik z Mizuho Bank Kchen Čcheung „zdá sa, že rozhodnutie o zvýšení ciel signalizuje opätovné pozastavenie vzájomných rozhovorov. Čínska centrálna banka tak nevidí dôvod na udržiavanie jüanu v najbližšom období na stabilnej úrovni.“

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna