Česi chcú jadrový Temelín udržať v chode do roku 2061

Na budúci rok musí ČEZ získať povolenie na ďalšie prevádzkovanie oboch blokov jadrovej elektrárne Temelín.

05.08.2019 09:04
debata (2)

Generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš uviedol, že Temelín by mal vyrábať elektrickú energie najmenej do roku 2061. Minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček po návšteve Temelína uviedol, že bezpečnostné opatrenia v jadrovej elektrárni sú na stopercentnej úrovni.

„Intenzívne sa zaoberáme prípravami dokumentov na predĺženie prevádzky blokov. Dokument by sme mali získať v druhej polovici nasledujúceho roka," povedal Beneš. Ide o procedúru, ktorej súčasťou sú tisícstránkové dokumenty. ČEZ ich musí predložiť do polovice apríla 2020 Štátnemu úradu pre jadrovú bezpečnosť. V októbri 2020 vyprší platnosť súčasného povolenia pre činnosť Temelína.

Podľa nového atómového zákona ďalšie povolenie bude na dobu neurčitú.

Minister Havlíček v piatok povedal, že ČEZ zatiaľ plní úlohy v súlade s časovým harmonogramom. „Nič nie je ohrozené," povedal minister s tým, že jadrová energetika je vplyvnou súčasťou energetickej budúcnosti Česka. „Štát jasne povedal, že energetický mix bude založený na jadre, obnoviteľných zdrojoch, na plyne a dočerpávaní uhoľných zásob," povedal Havlíček v spravodajskej relácii ČT Udalosti, komentáre.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Temelín #jadrová energetika