Zlato priťahuje, cena stúpla na šesťročné maximum

Celosvetový dopyt po zlate stúpol v prvej polovici tohto roka o osem percent na 2182 ton, čo bol najvyšší údaj od roku 2016.

03.08.2019 09:41
debata (1)

Záujem o zlato podporili nákupy centrálnych bánk a prílev investícií do burzovo obchodovaných fondov ETF zameraných na zlato. Vyplýva to zo správy Svetovej rady pre zlato (WGC).

Znížil sa však záujem drobných investorov o nákup zlatých tehál a mincí pre prudký rast ceny. Tá v júni stúpla až na šesťročné maximum nad 1400 USD za uncu (31,1 gramu). Prudký rast ceny tiež povzbudil držiteľov kovov zarobiť na jeho vlastníctve, spôsobil nárast recyklácie a zvýšili sa globálne dodávky kovu v druhom štvrťroku o šesť percent. Za celý polrok boli dodávky najvyššie od roku 2016 vďaka vyššej recyklácii aj vyššej ťažbe.

WGC očakáva, že dopyt naďalej podporí aj geopolitická neistota a uvoľňovania menovej politiky centrálnymi bankami. Zlato je tradične vnímané ako bezpečná investícia v neistých časoch. Voľnejšie menová politika potom znižuje výnosy dlhopisov, čo zvyšuje atraktivitu zlata.

Centrálne banky zvýšili nákupy zlata na 374 ton, čo bol najvyšší údaj za prvý polrok najmenej od roku 2000, napísala agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #zlato