Trump nečakane zaútočil na Čínu a šokoval trhy

Americký prezident rozohral najriskantnejšiu hru v histórií voľného obchodu. Už v septembri uvalia Spojené štáty americké clá na každý jeden tovar dovezený z Číny. Tvrdý ekonomický nátlak buď zvýši americkú dominanciu v Ázii, alebo z Číny spraví hospodársku veľmoc nezávislú od USA. Tvrdá ekonomická vojna medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta môže nakoniec vyústiť do podobnej krízy ako v roku 2008. Od obchodnej vojny nebude pravdepodobne ušetrená ani Európska únia a Donald Trump mal podľa agentúry Bloomberg už dnes večer oznámiť uvalenie ciel na európske automobily.

01.08.2019 20:16 , aktualizované: 02.08.2019 20:00
debata (82)

„Obchodné rozhovory s Čínou pokračujú. Napriek tomu Spojené štáty už počas nich začnú uplatňovať menšie 10-percentné clá na čínsky tovar hodnote 300 miliárd dolárov,“ napísal na sociálnej sieti Twitter americký prezident Donald Trump. Ten zároveň uviedol, že nové obchodné bariéry začnú platiť už od 1. septembra. „Zároveň aj naďalej ostanú v platnosti súčasné 25-percentné clá na čínsky tovar v hodnote 250 miliárd dolárov,“ dodal Trump.

Trhy zareagovali pádom

Oznámenie novej vlny cien automaticky poslalo ku dnu americké, európske aj ázijské akciové indexy. V Spojených štátoch amerických sa denná strata hlavných indexov pohybovala v rozmedzí od mínus 0,79 percenta do mínus 1,05 percenta.

Európske akciové indexy mali vysoké straty, prekračujúce tri percentá. Kľúčový nemecký index Dax stratil 3,11 percenta, francúzsky CAC 40 klesol o 3,57, britský FTSE 100 odpísal 2,34 %. Index päťdesiatky bonitných podnikov z eurozóny EuroStoxx 50 klesol o 3,26 % a širší paneurópsky index STOXX Europe 600 2,46 %.

Ázijské burzy sa zas prepadli od 0,93 percenta do mínus 2,13 percenta. V neistom závere týždňa dokázala rásť len cena zlata a ropy.

Čína je pripravená na odvetu

Čína tiež vyslala varovné posolstvo Spojeným štátom. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že krok USA predstavuje vážne porušenie prímeria, na ktorom sa Trump dohodol v júni na stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a pohrozilo odvetou.

Už minulý týždeň americký prezident otvorene varoval Čínu, aby s uzatvorením novej obchodnej voľby nečakala na výsledok budúcoročných prezidentských volieb. Víťazom totiž bude opäť on a následne bude trvať na oveľa tvrdších podmienkach ako dnes.

Vplyvní muži biznisu majú obavy

Len minulý týždeň o rizikách ciel priamo v Bielom dome diskutovali riaditelia amerických technologických firiem Cisco Systems, Intel, Broadcom, Qualcomm, Micron Technology, Western Digital a Google. Najvplyvnejší muži amerického biznisu sa boja dôsledkov zákazu predaja technológií čínskej spoločnosti Huawei. Tá síce bez amerických čipov stratí pozíciu najväčšieho výrobcu telekomunikačných technológií na svete, ale časom bude schopná nahradiť americké technológie aj softvér. Následne americké firmy stratia súčasnú technologickú dominanciu a prídu o miliardy dolárov.

Trump verí vo víťazstvo

Americký prezident si napriek všetkým rizikám nepripúšťa nič iné ako víťazstvo. V rozpútanej ekonomickej vojne sa opiera o to, že Američania nakupujú oveľa viac čínskych aj európskych výrobkov. Americký obchodný deficit s Čínou dosiahol minulý rok hodnotu 419,2 miliardy dolárov a s Európskou úniou „len“ 181 miliárd dolárov.

Spojené štáty americké sa momentálne nachádzajú v dobrej ekonomickej kondícií a miestne akciové indexy pravidelne prepisujú jedno historické maximum za druhým. „Ak bude výška ciel dopredu známa, americké hospodárstvo ich dokáže zvládnuť. Problémom je nepredvídateľnosť ich zavádzania, čo firmy motivuje k vytváraniu rezerv na horšie časy a znižuje nové investície,“ uviedol pre ekonomický server Marketwatch Willie Delwiche investičný stratég R.W. Bairda.

Obchodná vojna zasiahne aj Slovensko

Tvrdé obchodné vojny najviac zasiahnu malé otvorené ekonomiky ako Slovensko. Z bratislavského závodu automobilky Volkswagen minulý rok každý piaty vyrobený automobil smeroval práve do USA. Práve americkí zákazníci totiž vo veľkom nakupujú luxusné SUV vozidlá značiek Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Audi Q7 a Audi Q8. Zároveň mnohé na Slovensku vyrobené súčiastky končia vo vozidlách určených pre americký trh. Obchodnú vojnu už dnes pociťuje Nemecko, ktorého výrobný sektor sa ocitol v recesií a miestne hospodárstvo nad vodou zatiaľ drží silná domáca spotreba.

Šéf OSN varuje

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres už vo štvrtok varoval pred stupňovaním napätia medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami, Spojenými štátmi a Čínou.

Uviedol to krátko predtým, ako americký prezident Donald Trump oznámil svoj plán na zavedenie nových ciel na ďalší čínsky import v hodnote 300 miliárd USD.

„Musíme sa poučiť z studenej vojny a vyhnúť sa novej,“ povedal vo štvrtok novinárom šéf OSN.

„Pri pohľade do nie tak vzdialenej budúcnosti vidím možnosť vzniku dvoch konkurenčných blokov, každý s vlastnou dominantnou menou, obchodnými a finančnými pravidlami, vlastnou stratégiou internetu a umelej inteligencie a protichodnými geopolitickými a vojenskými názormi," vyhlásil Guterres.

Podľa generálneho tajomníka OSN je ešte stále čas vyhnúť sa tomuto scenáru. Dodal, že ak lídri uprednostnia strategickú spoluprácu a manažment konkurenčných záujmov, je možné "nasmerovať svet na bezpečnejšiu cestu“.

TASR

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna