Rakúsky Kapsch sa bije o české mýto, ktoré majú prevziať Česi a Slováci

Rakúska spoločnosť Kapsch TrafficCom podala na český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) tretiu žalobu pre sporný tender na výber mýta pre nákladné autá.

29.07.2019 18:53
debata (4)

Kapsch v žalobe obviňuje ÚHOS z nečinnosti, lebo podľa neho ignoruje predchádzajúce rozhodnutia súdu. V pondelok to uviedol hovorca rakúskej firmy David Šimoník. „Je neuveriteľné, že úrad, ktorý má dohliadať na férovosť verejných tendrov, ignoruje právoplatné rozhodnutia súdu a doslova si robí, čo chce," uviedol hovorca.

Krajský súd v Brne v máji 2019 rozhodol, že ÚHOS sa má zaoberať zásadne aj námietkami proti tendru na výber mýta. Kapsch sa domnieva, že úrad sa s námietkami nezaberal dostatočne.

V druhej žalobe žiadal Kapsch preskúmanie zmlúv na výber mýta s ich víťazom, slovensko-českým konzorciom SkyToll/CzechToll. Kapsch argumentoval, že zmluva bola podpísaná neoprávnene. V čase jej podpisu bolo platné predbežné rozhodnutie, ktoré jej podpísanie zakazoval.

Tender na výber mýta v Česku už dlhý čas vyvoláva spory. Začiatkom marca uskutočnila polícia raziu, počas ktorej prehľadala kanceláriu a byt šéfa Kapschu Karla Feixa, ale aj centrálu ÚHOS v Brne. Polícia zasiahla pre podozrenie z podplácania. U šéfa ÚHOS Petra Rafaja našla 2 milióny Kč (78 168 eur) v hotovosti a zhabala ich. Nikto z Kapschu alebo ÚHOS nebol doteraz obvinený.

Prípravy na prevzatie výberu mýta spoločnosťami SkyToll/CzechToll idú na plné obrátky. Firmy chcú začať vyberať mýto od prvého decembra tohto roku. Doterajšie mýtne brány nahradia mikrovlnnou technológiou cez satelitný systém.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Mýto #SkyToll #Kapsch