Slovensko bude bližšie k americkému či nórskemu plynu. Cez Poľsko

Slovensku sa dobudovaním prepojenia plynovodov s Poľskom otvoria možnosti dovozu nórskeho, katarského či amerického bridlicového plynu.

29.07.2019 08:25
debata (48)

Slovenská plynárenská sieť je o ďalší krok bližšie k prepojeniu s Poľskom. Prevádzkovateľ siete v Poľsku, spoločnosť Gaz-System, totiž uzavrela kontrakt za vyše 500 miliónov zlotých, čo je podľa aktuálneho kurzu zhruba 120 miliónov eur, na vybudovanie poľskej časti prepojenia plynovodu so Slovenskom. Ide o 59 kilometrový úsek plynovodu, ktorý vybuduje konzorcium vedené spoločnosťou Budimex. Začiatok výstavby je plánovaný na september tohto roka, dokončená by mala byť počas 31 mesiacov. Informovala o tom spoločnosť Gaz-System.

Ide pritom o významný projekt na diverzifikáciu dodávok plynu, ktorý podporuje aj Európska únia, Tvorí totiž kľúčovú časť prioritného koridoru severojužných plynárenských prepojení v strednej a vo východnej Európe (NSI East Gas), ktorá prispeje k posilneniu bezpečnosti dodávok v regióne a k integrácii plynárenských trhov. Slovensku sa dobudovaním prepojenia otvoria možnosti dovozu nórskeho plynu ako aj cesta k dodávkam stlačeného zemného plynu z poľského LNG terminálu Świnoujście. Okrem nórskeho, či katarského ním môže byť aj americký bridlicový plyn.

Stavebné práce na slovenskej časti tohto prepojenia, ktorá je dlhá 106 kilometrov, sa začali ešte v septembri minulého roka vo Veľkých Kapušanoch, dokončené by malo byť koncom roka 2021. Náklady na slovenskej strane boli pritom vyčíslené na vyše 100 miliónov eur. Takmer polovicu z celkových nákladov poľsko-slovenského prepojenia pritom prefinancuje Európska únia cez nástroj na prepájanie Európy. Z celkovej sumy podpory 107,7 milióna eur je 55,2 milióna eur určených pre slovenského prepravcu zemného plynu Eustream a zvyšných 52,5 milióna eur pre poľskú stranu.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Slovensko #plynovod