Rating Slovenska zostáva stabilný, podľa S&P má zdravé korene

Medzinárodná ratingová agentúra S&P Global Ratings potvrdila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Slovenska na stupni A plus so stabilným výhľadom.

26.07.2019 23:25
debata (7)

Informovalo o tom ministerstvo financií. Stabilný výhľad signalizuje, že agentúra sa zmenou ratingové známky v najbližšej dobe nepočíta.

Prognóza S&P pre najbližšie roky podľa ministerstva hovorí o zvyšovaní hospodárskeho rastu Slovenska, zdravej rozpočtové pozíciu štátu a o atraktivite krajiny pre investorov. V tomto roku by mal rast slovenského hospodárstva dosiahnuť 3,5 percenta, podporiť by ho mali okrem iného priame zahraničné investície, najmä v automobilovom priemysle, a vyššia produktivita práce.

S&P podľa ministerstva priaznivo hodnotí inštitucionálny rámec krajiny, ktorý umožňuje vykonávať obozretnú hospodársku politiku, aj plánované desaťpercentnú zvýšenie miezd vo verejnom sektore, ktoré sa premietne do silnejšej spotreby domácností.

Za prípadné riziko S&P považuje možné prehriatie ekonomiky v dôsledku rastúceho počtu úverov a možné spomalenie hospodárskeho rastu spôsobené poklesom zahraničného dopytu v automobilovom sektore. Za slabú stránku Slovenska považuje agentúra tiež vysoké zadlženie domácností.

Úverový rating je dôležitým vodidlom pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splácania pôžičiek. Má významný vplyv na ochotu veriteľov príslušnému štátu alebo inému subjektu požičiavať a tiež na podmienky pôžičky, napríklad na úrokovú sadzbu. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a tým je aj väčšia pravdepodobnosť, že si bude schopný zabezpečiť lacnejšie pôžičky.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Slovensko #S&P