Platobné giganty sú v Rusku v nemilosti

Rusko zvažuje obmedziť platby bežnými platobnými kartami. Podľa pripravovaného návrhu zákona o Národom systéme platobných kariet v Rusku môžu v najbližšej dobe globálne spoločnosti ako Visa či MasterCard dostať v krajine ďalšiu ranu.

25.07.2019 12:00
debata (17)

Spoločnosti majú v krajine zastúpenie, no keďže ich sídlom sú USA, spadajú pod americkú legislatívu. To sa zjavne nepáči ruskej vláde.

Americká spoločnosť Visa uviedla, že sa nechystá odísť z ruského trhu napriek tomu, že by vláda nový zákon o spracovaní platieb schválila. Visa plánuje postupovať podľa prijatého zákona o národnom kartovom systéme a tiež pokračovať v spracovávaní všetkých pohľadávok v Rusku navzdory sankciám voči USA. Spoločnosť ďalej uviedla, že Rusko je pre ňu dôležité. Spoločnosť sa neobáva, že by ju nový zákon o národnom platobnom systéme donútil odísť z ruského trhu. „Spoločnosť Visa sa zaviazala, že bude zabezpečovať plynulé fungovanie bezhotovostných platieb všetkým účastníkom platobného systému – bankám, obchodníkom, maloobchodným podnikom a spotrebiteľom,“ vyjadrila sa spoločnosť.

Ruská centrálna banka informovala médiá o návrhu zákona. „Cieľom zmien a doplnení je zabezpečiť súlad činnosti všetkých prevádzkovateľov platobných systémov s ruským právom. Sme si istí, že všetky platobné systémy budú fungovať rovnako ako predtým. Nevidíme dôvody na obavy.“ Centrálna banka je presvedčená, že všetky platobné systémy, ktoré sú v krajine, budú naďalej pokračovať ako doteraz.

Medzinárodné platobné systémy musia zmeniť svoje podmienky, aby vyhovovali Národnému systému platobných kariet, a následne všetko bude pokračovať v starých koľajach. Anatolij Aksakov, vedúci výboru pre finančný trh Štátnej dumy, uviedol, že ak by prišlo k porušeniu zákona, tak každá zahraničná spoločnosť bude sankcionovaná, ako keby bola ruská. Nové navrhované pravidlá by podľa Asakova mali spĺňať všetky inštitúcie, aby mohli ďalej pôsobiť v Ruskej federácii.

"Musíme stanoviť normy, ktoré stanovujú, že pravidlá spoločností musia byť v súlade s ruskou legislatívou a nesmú byť diskriminačné voči ruským organizáciám,” povedal pre ruskú tlačovú agentúru TASS. Spoločnosti Visa a MasterCard sa budú musieť v Rusku registrovať v lehote šesť mesiacov. Ak tento termín nestihnú, ich činnosť by im bola zakázaná.

V minulosti ruské médiá informovali o postihu pre až pol milióna klientov, ktorí využívajú služby od spoločností Visa a MasterCard. Od roku 2014 ruská vláda rozmýšľa nad vytvorením vlastného systému elektronických platieb. Takisto banky pôsobiace v Ruskej federácii by mali založiť jeden účet v ruskej centrálnej banke, ktorý by fungoval ako garančný fond.

Niektorí zahraniční a domáci podnikatelia sa sťažujú na podmienky pre biznis v Rusku. Ruský denník Vedomosti zverejnil prieskum, v ktorom viac ako dve tretiny podnikateľov tvrdia, že atmosféra v krajine je pre podnikanie neprajná. Najväčšími ekonomickými problémami v krajine sú podľa ankety Centra pre výskum verejnej mienky vysoké dane, korupcia v štáte a ubúdajúca kúpna sila.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ #bankové karty