Šéf NKÚ je nespokojný s IT projektami, za vzor dáva Fínsko

Realizácii všetkých IT projektov by malo predchádzať verejné pripomienkovanie. Myslí si to predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) Karol Mitrík s tým, že je potrebné hovoriť o východiskových analýzach.

22.07.2019 16:25
debata (2)

„Pri definovaní kľúčových projektov informatizácie spoločnosti v roku 2019 je neprijateľné a možno až amatérske vychádzať z informácií, čiastkových analýz pripravených ešte v roku 2008,“ povedal Mitrík v exkluzívnom rozhovore pre agentúru SITA. V súčasnosti to podľa neho úplne rukolapne vidieť pri diskusiách o rušení rodného čísla, ktoré je takým istým identifikátorom, ako je akékoľvek iné desaťmiestne číslo.

„Bývalý minister financií mi pri jednej diskusii o rizikách v štátnom rozpočte hovoril, ako významne sú zaťažené verejné financie nákladmi viazanými na prevádzku, správu existujúcich informačných systémov, ktoré v mnohých prípadoch nie sú kompatibilné s inými a ich úprava by si vyžiadala ďalšie milióny,“ poznamenal šéf kontrolného úradu.

Za príklad v tejto oblasti spomenul Fínsko, kde informačný systém v oblasti ekonomiky, účtovníctva spravuje jedna agentúra a všetky štátne a verejné inštitúcie majú povinnosť využívať tento systém. „Vďaka tomuto nastaveniu môžu národní kontrolóri preveriť ročne 110 úradov, môžu urobiť vierohodné finančné audity. Fínsky kontrolór, obrazne povedané, stlačí gombík na počítači, získa rizikovú analýzu, stlačí druhý gombík, má komplexný obraz o hospodárení kontrolovaného subjektu,“ priblížil Mitrík. Potom podľa neho už len rizikové oblasti, zistené nedostatky verifikuje so zodpovednými zamestnancami a po desiatich dňoch môže kontrolu ukončiť.

Mitrík má pozitívne očakávania od nových pravidiel v procese verejného obstarávania, ktoré platia od začiatku tohto roka. Zatiaľ je však podľa neho ešte ťažké povedať, aký reálny prínos bude mať novela zákona o verejnom obstarávaní. „Žiadna právna norma nebude nikdy dokonalá, lebo keď nefunguje morálka či zodpovednosť, zákon sa dá rôznymi kľučkami obísť. Britská legislatíva je oveľa voľnejšie formulovaná a pravidlá, často aj nepísané pravidlá, sa dodržiavajú,“ uviedol Mitrík.

U nás podľa neho chceme často veci zošnurovať do detailu, ale to nepomôže, ak to nie je v ľuďoch. „Verejní činitelia, vrcholoví manažéri štátnych, verejných inštitúcií musia konať tak, že verejný záujem je na prvom mieste a ich rozhodovanie nevychádza len zo zákonom zadefinovaných mantinelov, ale ich konanie reflektuje tiež princípy transparentnosti či efektívnosti,“ dodal Mitrík.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší kontrolný úrad #NKÚ #Karol Mitrík #e-Government #IT projekty