Štát neúnosne využíva externých právnikov, kritizuje šéf NKÚ

Rozsah využívania externých právnych služieb, pričom štátne inštitúcie zamestnávajú právnikov, presahoval podľa predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Karola Mitríka rozumnú, logickú mieru.

21.07.2019 15:25
debata

„Viaceré externé štúdie, posudky, ktoré si dali ministerstvá vyhotoviť, skončili v zásuvke. Nie sú to pritom lacné peniaze, v niektorých prípadoch išlo až o milióny,“ povedal Mitrík v exkluzívnom rozhovore pre agentúru SITA. Pravidlá, ktoré nedávno schválila vláda pre objednávanie právnych služieb, podľa neho pri výstupoch z kontrolných akcií pranierovali niekoľko rokov.

Kontrolóri našli aj prípady, kedy si rezort a jemu podriadená organizácia objednávali dvakrát to isté za rôzne finančné plnenie. „Koordinácia nefungovala, štatutár ministerstva nevedel, čo robila podriadená organizácia alebo opačne. To je flagrantný prípad nehospodárneho, neefektívneho spravovania štátnych prostriedkov a je pozitívne, že aj vďaka našim zisteniam, odporúčaniam sa nakoniec vláda rozhodla upraviť pravidlá,“ uviedol šéf NKÚ. Ocenil, že vládne nariadenie definuje pravidlá, kto, kedy, za akých okolností a v akých objemoch môže objednávať právne služby.

Kontrolný úrad mení svoje zameranie od klasických finančných, súladových auditov k hodnoteniu verejných politík, k výkonnostným kontrolám. „V nedávnej minulosti vedúci rezortov mohli za zistené nedostatky potrestať bežných zamestnancov, dnes, keď preverujeme napĺňanie strategických dokumentov či realizáciu kľúčových verejných politík, tak dopad našich zistení smeruje priamo na vrcholový manažment štátnych inštitúcií, rezortov,“ priblížil Mitrík. „V mnohých prípadoch sa im to veľmi nepáči, že si ich dovoľujeme pranierovať, ale to je naša povinnosť voči parlamentu i samotnej spoločnosti,“ upozornil.

Po štyroch rokoch v pozícii predsedu NKÚ dospel Mitrík k záveru, že zverejňovanie výsledkov kontrol je tou najúčinnejšou cestou, ktorá môže pomôcť k lepšej správe veci verejných, k lepšiemu nakladaniu s verejnými či európskymi financiami. „Keď zverejníme výsledok kontroly, tak sme adresní, priamočiari a okrem popísania problémov modelujeme príklad dobrej praxe, možné alternatívne riešenia, ktoré sú podložené nielen našou exaktnou kontrolnou činnosťou, ale aj skúsenosťami zo zahraničia,“ povedal Mitrík.

Veľké problémy vidí hlavne v manažovaní podriadených organizácií. „Nedávno sme kontrolovali štátne Lesy SR, tie ako by sa snažili masírovať verejnú mienku, že to, čo sme zistili, nie je celkom pravda. Ale keď čítam slová ich námestníka, ktorý je zodpovedný za predaj dreva, tak úrad správne popisoval riziká, ktoré okrem iného súvisia s tým, že sa drevo predáva pod cenu,“ poznamenal šéf kontrolného úradu. Ak porovnávali obchodnú politiku štátnych a mestských lesov, rozdiel bol bezmála sedem eur. „Keby štátne lesy zdvihli cenu len o 50 centov, tak už sú príjmy štátneho podniku vyššie o dva milióny eur. Na Slovensku určite rastie aj drevo vyššej kategórie, ale otázkou je, v akej kvalite a za akú cenu sa reálne predáva,“ dodal Mitrík.

debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší kontrolný úrad #NKÚ #právnici #Karol Mitrík