Boeing si odkladá miliardy dolárov na odškodné

Americký výrobca lietadiel Boeing si tvorí rezervu 4,9 mld. USD na pokrytie možných kompenzácií leteckým spoločnostiam, ktoré zrušili tisíce letov po tom, ako prevádzka stroja 737 Max bola pozastavená po dvoch tragických nehodách tohto lietadla.

19.07.2019 09:50
debata

Boeing zároveň uviedol, že problémy stroja Max znížia jeho tržby a zisk pred zdanením za druhý kvartál o 5,6 mld. USD. Rezerva na kompenzácie leteckých firiem v sume 4,9 mld. USD nezahŕňa financie, ktoré Boeing pravdepodobne bude musieť platiť rodinám obetí havárií.

Spoločnosť Boeing konštatovala, že jej kalkulácie sú založené na predpoklade, že regulátor začiatkom štvrtého kvartálu odštartuje schvaľovanie návratu lietadla Max do premávky. Tento predpokladaný termín je skorší, ako niektorí analytici očakávali a pravdepodobne vo štvrtok prispel k posilneniu akcií Boeingu po uzatvorení riadneho obchodovania na burze. Výrobca lietadiel stále pracuje na náprave softvéru kontroly letu, o ktorom sa predpokladá, že zohral rolu pri nehodách, pri ktorých v Indonézii a Etiópii zahynulo 346 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Boeing #boeing 737 MAX