Požiar Slovákov vystrašil, pre Chorvátov je to rutina

Lesný požiar v chorvátskom meste Zrče na ostrove Pag zapríčinil v noci na utorok evakuáciu viac ako 10-tisíc ľudí. Udalosť vystrašila aj mnohých Slovákov, keďže Pag je ich obľúbená dovolenková destinácia.

18.07.2019 06:00
debata (3)

Denníku Pravda sa podarilo skontaktovať s jednou zo slovenských dovolenkárok. Pani Alexandra je teraz v blízkosti ostrova Pag. Povedala, že v prvej reakcii spozornela. V súčasnosti však už nepociťuje žiadne zmeny v súvislosti s utorkovým požiarom a naďalej sa venuje dovolenkovej pohode, aj keď na mieste, kde vypukol požiar je vidieť zhorené časti lesa.

Chorvátsko je krajinou, kde sú požiare pravidelné, od začiatku roka 2019 zápasilo už so 436 požiarmi.

Počas požiaru prebiehal festival Fresh Island hip-hop a R&B na pláži Zrče. Po vypuknutí požiaru bola celá pláž a prebiehajúci festival evakuovaný. Požiar vypukol za klubom Calypso na ostrove Pag. K škodám na majetku klubu Calypso nedošlo vďaka rýchlemu zásahu hasičov.

Podľa zdrojov polícia nariadila evakuovať celú populárnu pláž. Požiar vznikol podľa agentúry AP v borovicovom lese. Evakuácia prebiehala od jednej hodiny v noci. Pri požiari sa mala zraniť jedna osoba. Požiar bol pod kontrolou, no jeho príčinu nevedeli na mieste identifikovať. Boli povolané aj lietadlá, 21 hasičských áut a 64 hasičov, ktorí pomáhali hasiť požiar. Neskôr sa požiar rozšíril aj na cestu, ktorú následne ihneď uzavreli.

„Veľké množstvo ľudí bolo v lese, takže polícia mala veľa práce a koordinácia hasičov a policajtov bola vynikajúca. Ľudia utekali, pretože oheň sa rozšíril do všetkých smerov a nikto nevedel kam ísť,“ povedal pre chorvátske médium Dnevnik Hrvoje Ostović z hasičského zboru Lika-Senj.

Organizátori festivalu boli aktívni od prvého momentu, ako požiar vypukol, zabezpečili autobusy, ktoré odviezli ľudí do najbližšieho mesta. Keď bola situácia pod dohľadom, bolo možné bezpečne previezť účastníkov festivalu. "Bezpečnosť každého na festivale je našou najvyššou prioritou a počas tohto času si ceníme trpezlivosť všetkých,“ uviedli organizátori festivalu na svojej facebookovej stránke.

Pláž Zrče je známa kvôli vysokému počtu mladých turistov, ktorí sa radi zúčastňujú na populárnych letných akciách na pláži, kde vystupujú svetoznáme mená z hudobného priemyslu. Presný počet Slovákov, ktorí sa zúčastnili festivalu Fresh Island, nie je známy.

Riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga pre agentúru SITA uviedol: „Nemáme vedomosť o počte slovenských návštevníkov festivalu, tí totiž nemajú povinnosť hlásiť sa nášmu Zastupiteľskému úradu v Záhrebe.“

Chorvátsko je známe cestovným ruchom, ktorý je najväčším ťahákom ekonomiky v krajine. V minulom roku navštívilo krajinu viac ako 19 miliónov turistov, uviedla agentúra AFP.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Chorvátsko #turizmus