Nemci nakupujú vo veľkom elektromobily, predstihli aj Nórov

Nemecko prvýkrát predstihlo Nórsko a stalo sa tretím najväčším trhom s elektromobilmi. V prvej polovici roka sa vo viac ako 80-milionovom Nemecku predalo 48 000 nových elektromobilov, kým v päťmiliónovej severskej krajine, ktorá bola roky európskou jednotkou, ich bolo 44 000.

16.07.2019 16:05
debata (13)

Najviac elektromobilov si ale aj naďalej nájde majiteľa v Číne, za ktorou nasledujú Spojené štáty. Zistila to štúdia nezávislého nemeckého inštitútu pre automobily a mobilitu (CAM).

Dopyt po elektromobiloch rastie napriek tomu, že kľúčové automobilové trhy slabnú. V Číne sa v období od januára do júna zvýšil o 52 percent, keď sa predalo 628 000 elektro­mobilov. Ich podiel na trhu pritom stúpol na 5,1 z 2,9 percenta.

V Nórsku sa podiel elektromobilov na trhu zvýšil na 56 percent. V samotnom prvom tohtoročnom štvrťroku bol nárast ešte strmší, až 61 percent. V minulom prvom polroku podiel elektromobilov na nórskom trhu s automobilmi predstavoval 47 percent. Celkovo sa tohto typu vozidiel v prvej polovici roka v krajine predalo medziročne o 22 percent viac.

Na druhom najväčšom svetovom trhu v USA našlo v prvom polroku nového majiteľa o 20 percent viac elektromobilov, predalo sa ich 149 000. Ich podiel na trhu, ktorý ako celok vykázal pokles o 2,3 percenta, potom v celosvetovom porovnaní zostáva nízky – stúpol avšak na 1,8 z 1,4 percenta.

Najväčší záujem bol o elektromobily Tesla, ktorých podiel na všetkých predaných elektromobiloch predstavoval 56 percent. Len v júni automobilka podnikateľa Elona Muska predala 21 000 vozidiel typu Model 3.

Nemecko za sebou v absolútnych predajných číslach v prvých šiestich mesiacoch roku nechalo Nórsko. Hoci nemecký automobilový trh v polroku stagnoval, trh s elektromobilmi stúpol o 41 percent. Podiel elektromobilov na trhu sa potom medziročne zvýšil na 2,6 percenta z 1,8 percenta.

Podľa šéfa štúdie Stefana Bratzela je elektromobilita na ceste zaznamenať prielom na hlavných automobilových trhoch, očakáva ho ale až po roku 2020. Bratzel tiež zdôraznil, že je pozoruhodné, ako sa predaju elektromobilov darí porážať trh ako celok. Tento trend sa však týka iba čistých elektromobilov, predaj plug-in hybridných vozidiel v súčasnosti klesá, upresňuje analytik.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Čína #USA #elektromobil #automobilky #Nórsko #plug-in hybrid