Problémové boeingy do jesene nevzlietnu

Americké aerolinky United Airlines nechajú svoje lietadlá Boeing 737 MAX mimo prevádzky do 3. novembra. Uvádza to piatkové vyhlásenie firmy. V septembri tak United Airlines budú musieť zrušiť okolo 2100 letov a v októbri 2900.

13.07.2019 07:52
debata (3)

Toto rozhodnutie sa očakávalo, pretože koncom júna americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) našiel nové potenciálne rizikové problémy lietadiel Boeing 737 MAX. Spoločnosť Boeing vtedy uviedla, že náprava nových problémov potrvá najmenej do septembra. Už skôr vyradili United Airlines z prevádzky svojich 14 lietadiel 737 MAX do začiatku septembra.

Lietadlá 737 MAX, ktoré sú najpredávanejším modelom Boeingu, boli po celom svete odstavené mimo prevádzku v marci. Dôvodom boli dve letecké katastrofy s 346 obeťami na životoch.

Akonáhle regulátori pustia tieto stroje do vzduchu, každý z nich bude musieť prejsť prípravou, ktorá si vyžiada 100 až 150 hodín, a k tomu je nutné pripočítať nové školenia pilotov, uviedli United Airlines.

Z ďalších prevádzkovateľov uvedených lietadiel zatiaľ Southwest Airlines zrušili lety do 1. októbra a American Airlines do 3. septembra. Je ale pravdepodobné, že tieto lehoty budú tiež predĺžené, upozornila agentúra Reuters.

Spoločnosť United Airlines má budúci týždeň v utorok zverejniť výsledky hospodárenia v druhom štvrťroku a investori dúfajú, že im poskytne podrobnejšie dáta o finančných dôsledkoch vyradenia boeingov z prevádzky. Niektorí analytici podľa Reuters neočakávajú návrat lietadiel 737 MAX do vzduchu pred koncom roka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Boeing #United Airlines #boeing 737 MAX