Čína odkázala Trumpovi: Odstráňte clá, potom sa dohodneme

Podmienkou pre dosiahnutie obchodnej dohody medzi Čínou a Spojenými štátmi je odstránenie ciel, ktoré už Washington v rámci obchodnej vojny uvalil na čínsky tovar. Uviedlo to vo štvrtok podľa agentúry Reuters čínske ministerstvo obchodu.

04.07.2019 10:37
debata (8)

Americký prezident Donald Trump sa na víkendovej schôdzke so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom dohodol na obnovení vzájomných obchodných rozhovorov. Tie stroskotali v máji, keď USA obvinili Čínu, že porušila sľuby urobené v rámci rokovaní.

Trump po sobotňajšom stretnutí uviedol, že zatiaľ nemieni zavádzať ďalšie clá na dovoz čínskeho tovaru, a signalizoval aj ústretovejší postoj k čínskemu výrobcovi telekomunikačných zariadení Huawei. Čínske médiá však v nedeľu varovali, že Peking a Washington ešte čaká dlhá cesta k dosiahnutiu obchodnej dohody.

Washington už v rámci obchodnej vojny zaviedol clá na čínsky tovar, ktorého ročný dovoz do USA dosahuje zhruba 250 miliárd dolárov. Čína odpovedala odvetnými clami na dovoz z USA v ročnej hodnote 110 miliárd dolárov. Washington viní Čínu z množstva nekalých obchodných praktík, ktoré podľa neho poškodzujú americkej podniky.

Hovorca čínskeho ministerstva obchodu vo štvrtok uviedol, že obchodné tímy oboch krajín sú teraz v kontakte. Podľa hlavného ekonomického poradcu Bieleho domu Larryho Kudlowa sa komunikácia zatiaľ odohráva cez telefón, ale v blízkej dobe by sa malo konať osobné stretnutie vysokopostavených predstaviteľov oboch krajín.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna