Oceliari sa vzdali výroby radiátorov

Výroba radiátorov v réžii U. S. Steel Košice do štyroch týždňov končí, preberie ju česká spoločnosť. V hutníckej fabrike sa pritom vyrábajú už od roku 1968. Približne 140 zamestnancov by o prácu nemalo prísť. Predaj by podľa našich informácií nemal súvisieť so zlou situáciou v hutníckom priemysle.

01.07.2019 18:25
U.S. Steel Košice Foto: ,
Výroba panelových radiátorov má v U.S. Steel dlhoročnú tradíciu. Počiatky výroby siahajú do roku 1968.
debata (11)

„Môžem potvrdiť, že sme sa dohodli s obchodným partnerom na prevzatí výroby radiátorov od 1. augusta 2019. Tento partner má záujem pokračovať vo výrobe radiátorov a ďalej ju rozvíjať,“ informoval Ján Bača, hovorca U. S. Steel Košice.

O stratu zamestnania sa zamestnanci obávať nemusia. „Všetci dostali ponuku od nového majiteľa pokračovať ďalej vo výrobe radiátorov,“ dodal Bača.

Výroba radiátorov zostáva v priestoroch doterajšej prevádzky. Hutnícka spoločnosť sa dohodla s firmou Korad Radiators, ktorej jediným spoločníkom je česká firma BOKI GROUP. Zaoberá sa výrobou a vývojom podlahových, stenových či dizajnových radiátorov. Jej hlavnými trhmi sú Česká republika, Slovensko, Poľsko, Rakúsko, Nemecko, Rusko či Francúzsko. Spoločnosť v oficiálnom stanovisku uviedla, že výroba bude pokračovať a k ďalším otázka sa vyjadrí v priebehu týždňa.

Spoločnosť Korad Radiators podľa obchodného registra funguje pod týmto názvom iba od 18. júna tohto roku, predtým figurovala pod názvom Margorus. V predmete podnikania má okrem iného sprostredkovateľskú činnosť v oblasti obchodu, služieb, výroby, ako aj poskytovanie úverov alebo pôžičiek z peňažných zdrojov získaných výlučne bez verejnej výzvy a bez verejnej ponuky majetkových hodnôt, vedenie účtovníctva, ale napríklad aj ubytovacie služby bez poskytovania pohostinských činností.

Jej základným imaním je 5000 eur a jediným členom štatutárneho orgánu je Bedřich Brabec. Jeho meno figuruje aj vo firme KORAD heating systems, ktorá rovnako ako prvá má sídlo vo vstupnom areáli košického U. S. Steel.

Výroba panelových radiátorov má v U. S. Steel (predtým VSŽ) dlhoročnú tradíciu. Počiatky výroby siahajú do roku 1968. Od roku 1990 sú vyrábané pod obchodnou značkou KORAD, teda KOšický RADiátor. Prvá výkonnejšia automatická zváracia linka bola postavená v roku 1976 a dodávateľom bola špičková firma Schlatter zo Švajčiarska. V roku 1990 bola sprevádzkovaná ďalšia, nová plnoautomatická linka od toho istého dodávateľa. V rokoch 2004 a 2005 prešli obe linky modernizáciou.

Môžem potvrdiť, že sme sa dohodli s obchodným partnerom na prevzatí výroby radiátorov od 1. augusta 2019.
Ján Bača, hovorca U.S. Steel Košice

Predaj spoločnosti nesúvisí podľa našich informácií s aktuálne nepriaznivou situáciou v hutníckom priemysle, keď musel U. S. Steel odstaviť pec číslo 2, ktorá mesačne vyprodukuje 125-tisíc ton surového železa. Odstavenie pece oceliari zdôvodnili lacnou čínskou oceľou, až päťnásobným zvýšením cien emisných povoleniek CO2, vysokými nákladmi na elektrinu a suroviny a nízkymi cenami ocele na svetovom trhu.

Vo fabrike sú dokopy tri vysoké pece a ročne vyrobia 4,5 milióna ton surového železa. Vedenie firmy sa dohodlo s odborármi na 4-dňovom pracovnom týždni, pričom zamestnanci budú dostávať 60-percentnú náhradu platu. Napriek týmto skutočnostiam nie je ohrozená investícia hutníckej fabriky, ktorá pokračuje na príprave investície v hodnote 115 miliónov eur na novú linku. Slúžiť bude na výrobu komponentov pre elektroautá.

V podniku bola naposledy kritická situácia na prelome rokov 2008 a 2009, keď bola tiež jedna z troch pecí odstavená. Dôvodom bola plynová kríza, zamestnanci zostali nútene na dovolenkách.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #radiátory #U.S. Steel Košice