Babiš neuvalí na banky špeciálnu daň, prispejú do investičného fondu

Finančné ústavy Česká sporiteľňa, ČSOB, Komerčná banka a UniCredit bank potvrdili, že sú pripravené investovať do českého Národného rozvojového fondu 7 miliárd Kč (275,08 milióna eur).

01.07.2019 16:11
debata (1)

Fond bude mať potenciál pripraviť na investičné projekty najmenej päťnásobok svojho kapitálu, teda približne 35 miliárd Kč. Informoval o tom tlačový odbor úradu vlády. Vytvorenie fondu navrhol premiér Andrej Babiš namiesto sektorového zdanenia bánk, ktoré presadzovala koaličná ČSSD.

Banky poskytnú peniaze po tom, ako fond získa potrebnú licenciu od Českej národnej banky (ČNB) a budú vybrané a pripravené vhodné investičné projekty.

Do konca septembra sa podľa informácie portálu kanála Českej televízie ČT24 pripraví Memorandum o porozumení medzi českou vládou a zodpovednými investormi, ktorí prejavia záujem zúčastniť sa na činnosti fondu.

Úlohou fondu bude investovať do projektov, ktoré spoločnosť potrebuje pre svoj sociálny a ekonomicky rozvoj.

Premiér Babiš uviedol, že projekty, ktoré by sa mali financovať z fondu, by sa mali v prvej fáze týkať infraštruktúry, napríklad diaľnic, dopravných okruhov, nemocníc, či vysokoškolských internátov. Nezabudne sa ani na energetiku a oblasť kultúry.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #banky