Nemecko môže byť ďalším Trumpovým terčom

Nemecko by sa mohlo stať ďalším terčom Washingtonu, ak Spojené štáty a Čína urovnajú svoj obchodný spor a dosiahnu dohodu, varoval popredný nemecký hospodársky inštitút DIW.

30.06.2019 16:28
debata (4)

Americký prezident Donald Trump by najbližšie mohol zamerať svoju pozornosť na Nemecko, keďže obchodný prebytok Berlína s USA v minulosti pravidelne kritizoval, uviedol v sobotu prezident DIW Marcel Fratzscher.

"Predvolebný súboj v USA sa začal a americký prezident Trump sa bude snažiť v priebehu nasledujúcich 18 mesiacov kúpiť si hlasy domácich voličov globálnymi konfliktmi,“ povedal pre agentúru DPA.

Trump v sobotu oznámil dohodu s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom o prímerí v obchodnom spore a obnovení rokovaní, počas ktorých nebude zavádzať nové clá na čínsky tovar.

„Nie je absolútne žiadny dôvod myslieť si, že veci sú jasné,“ povedal Fratzscher a upozornil, že veľký obchodný prebytok Nemecka ho robí ľahkým terčom pre Trumpa.

Prezident Trump v minulosti opakovane vyhlásil, že obchodné podmienky vo viacerých krajinách sú nespravodlivé voči americkým firmám a daňovým poplatníkom. A zvlášť vyzval najväčšie európske hospodárstvo – Nemecko, aby znížilo svoj obchodný prebytok s USA.

Nemecko zaznamenalo v roku 2018 ďalší rekordný export, už piaty rok po sebe, a to napriek globálnym obchodným sporom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Čína #USA #Donald Trump #obchodná vojna