Časť starých exekúcií zastaví zákon, veritelia si peniaze môžu opäť vymáhať

Parlament v stredu schválil plošné zastavenie značnej časti starších exekúcií. Príslušný návrh zákona predložila do snemovne vláda s cieľom pomôcť ľuďom, ktorí sa dostali do dlhovej pasce. Podnikatelia aj exekútori predlohu kritizovali.

26.06.2019 12:11
debata (10)

Akonáhle zákon podpíše prezidentka, mali by sa od budúceho roka až na výnimky postupne zastaviť exekúcie voči dlžníkom, ktoré sa začali do konca marca 2017 a ktoré trvajú dlhšie ako päť rokov.

Naopak, pokračovať bude vymáhanie vybraných pohľadávok, napríklad výživného, ​​a tiež exekúcie, u ktorých sa počas poldruha roka podarilo od dlžníka vymôcť minimálne 15 eur.

Podľa skorších informácií ministerstva spravodlivosti súdy evidujú približne 2,6 milióna spomínaných starých exekúcií. Veritelia súhlas k ich zastaveniu nedávajú, pretože by museli zaplatiť náklady exekučného konania.

Po zastavení spomínaných exekúcií budú môcť veritelia podať nové návrhy na exekúcie voči dlžníkom. Tieto konania sa však už budú riadiť existujúcim exekučným poriadkom, ktorý je voči dlžníkom miernejší ako skoršia právna úprava.

Zástupcovia podnikateľov pri príprave zákona vyjadrili pochybnosti o jeho súlade s ústavou. Zákon podľa podnikateľov zavedie nedovolenú retroaktivitu a poškodí veriteľov. Tí budú musieť za každú zastavenú exekúcii zaplatiť exekútorovi 35 eur. Len štátne inštitúcie zaplatia exekútorom na spomínanom paušálnom poplatku za zastavenie exekúcií v nasledujúcich štyroch rokoch podľa odhadu dohromady viac ako 43 miliónov eur .

Slovensko v minulosti zaviedlo niekoľko opatrení na pomoc dlžníkom. Zrejme najvýraznejším bolo citeľné zjednodušenie osobných bankrotov, ktoré umožňujú silne zadlženým obyvateľom Slovenska zbaviť sa až na výnimky všetkých dlhov.

.....

TV Pravda: Pre koho je dobrý osobný bankrot? Pozrite si video.

Video
10 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie #Exekútor #osobný bankrot