Rakúšania vyriešili obchádzanie kolón cez malé obce. Autá vrátia na diaľnicu

Z častí niektorých diaľnic v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko od soboty nesmú schádzať vodiči, ktorí by tak chceli obísť zápchy po iných cestách.

23.06.2019 07:57
debata (6)

Podľa polície zatiaľ nie sú žiadne problémy, motoristi vraj väčšinou reagujú pokojne. Informovala o tom agentúra DPA. Policajti kontrolujú autá schádzajúce z diaľnice a ďalej nechávajú ísť vozidlá miestnych ľudí a turistov, ktorí mieria do blízkeho okolia.

Tirolsko toto obmedzenie počas letných víkendov zaviedlo preto, aby uľavilo obciam, cez ktoré prechádzali motoristi, aby sa vyhli čakaniu na diaľnici alebo plateniu mýta. Ide o úsek na diaľnici A12 medzi západným a východným okrajom Innsbrucku.

Z diaľnice A13 vedúcej k Brennerskému priesmyku autá nesmú schádzať v obciach Patsch a Gries am Brenner. Za prejazd Brennerského priesmyku diaľnicou na sever Talianska sa totiž platí osobitný poplatok.

„Ideme na dovolenku,“ povedala istá vodička mieriaci do Talianska, ktorú policajti vrátili späť na diaľnicu. „Nie sme v strese,“ dodala.

Toto opatrenie Tirolska nahnevalo politikov z nemeckej spolkovej krajiny Bavorsko, odkiaľ smerom k Innsbrucku prichádza veľké množstvo nemeckých turistov cestujúcich na juh. Bavorský minister dopravy Hans Reichhart ho označil za „jasnú šikanu“ a tamojší premiér Markus Söder tvrdí, že je diskriminačné a že odporuje právu Európskej únie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #zápchy