Trumpove clá by zvýšili cenu laptopov a tabletov o pätinu

Americká technologická spoločnosť Apple pripojila svoj hlas k rastúcemu počtu firiem vyzývajúcich administratívu prezidenta Donalda Trumpa, aby zrušila plán ďalších ciel na čínske tovary.

21.06.2019 10:13
debata

Spojené štáty tvrdia, že pravdepodobne uvalia clá na produkty z Číny v hodnote 300 mld. USD, ak obe krajiny nedokážu uzavrieť dohodu o obchode. V liste splnomocnencovi USA pre obchod Robertovi Lighthizerovi však firma Apple konštatovala, že clá zmenia podmienky v prospech jej globálnych rivalov. Spoločnosť Apple totiž hovorí, že jej čínski konkurenti, vrátane výrobcu smartfónov Huawei, nemajú „významnú prítomnosť“ na trhu USA a americké clá sa ich nedotknú. Informuje o tom portál bbc.com.

Technologické firmy Microsoft, Dell, HP a Intel tento týždeň uviedli, že navrhované clá by zvýšili ceny laptopov a tabletov prinajmenšom o 19 percent. Clá, ktoré zaviedli obe krajiny v priebehu uplynulého roka, nepriaznivo vplývajú na globálnu ekonomiku a postihli finančné trhy. Tento týždeň sa však objavila perspektíva riešenia sporu, keďže americký prezident Donald Trump povedal, že vyjednávania o obchode sa onedlho obnovia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Čína #USA #obchodná vojna