Za eKasu podnikatelia nemusia dostať pokutu až do konca roka

Podnikatelia, ktorí sa zaregistrujú na eKasu a objednajú si certifikované zariadenie do 30. júna tohto roka, dostanú ďalších šesť mesiacov do 31. decembra, počas ktorých nebudú pokutovaní za používanie starej registračnej pokladnice.

19.06.2019 17:46
debata (16)

Poslanci totiž v stredu schválili v skrátenom konaní novelu zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice. Parlament zároveň schválil pozmeňujúci návrh poslanca Radovana Baláža (SNS) na predĺženie pôvodnej lehoty z 30. septembra na 31. decembra. Podnikatelia, ktorí si eKasu do konca júna nezaregistrujú, budú môcť byť sankcionovaní podľa pôvodného zákona.

Podnikatelia zo Združenia mladých podnikateľov Slovenska návrh novely vítajú, aj keď by si priali ešte komplexnejšie riešenie. Na jednej strane sú totiž radi, že vláda začala problém s dodávkami eKasy riešiť, na druhej strane tvrdia, že vládou schválená novela podľa nich nerieši problém pre skupinu podnikateľov, ktorých dodávateľom sa doteraz nepodarilo získať certifikáciu alebo majú riešenia, ktoré nie sú certifikované. Daňoví poradcovia zase vnímajú rozhodnutie ministerstva financií ako reakciu na argumenty odbornej a podnikateľskej verejnosti, ktorá dlhodobo upozorňuje na problémy na trhu pokladníc. Ako pripomenula Mária Sameková zo Slovenskej komory daňových poradcov, certifikácie zariadení sa začali až vo februári a mnohí výrobcovia nestihli certifikovať všetky svoje zariadenia.

Ministerstvo financií ako predkladateľ návrhu uviedlo, že sa tak snaží eliminovať možné sankcie pre podnikateľov, ktorí si svoju povinnosť registrácie a objednania certifikovaného zariadenia pre eKasu splnili, ale nestihnú im ju do konca júna dodať. "Aj napriek maximálnym snahám zainteresovaných strán sa nepodarilo dosiahnuť, aby bol trh v dostatočnom množstve zásobený on-line registračnými pokladnicami, resp. potrebnými softvérovými a hardvérovými riešeniami,“ uviedlo ministerstvo s tým, že tento stav znamená pre podnikateľov neriešiteľnú situáciu a neistotu pri dosiahnutí právneho stavu vyplývajúceho zo zákona.

Rýchla novela zákona o elektronických registračných pokladniciach tak zároveň umožní v prípade, ak podnikateľovi nebude do 1. júla doručená certifikovaná eKasa, používať starú elektronickú pokladnicu aj v prípade, ak už bol zrušený daňový kód tejto pokladnice. Zároveň však platí, že podnikatelia, ktorým certifikovanú eKasu doručia ešte pred 31. decembrom, budú ju musieť začať používať od jej doručenia a starú elektronickú registračnú pokladnicu prestať používať.

Sankcie tak podľa tohto návrhu budú od 1. júla hroziť iba tým podnikateľom, ktorí si podľa pôvodného zákona o elektronických registračných pokladniciach do konca júna nezaregistrujú eKasu a neobjednajú si certifikované zariadenie. Finančná správa však upozorňuje, že sankcie hrozia aj tým, ktorí sa síce zaregistrujú, ale čakajú na zariadenie od výrobcu, ktorý nezískal certifikát. Sankcie pritom hrozia rovnako ako pri nepoužívaní registračnej pokladnice. Začínajú teda na 330 eurách a vyšplhať sa môžu až na 20 tisíc eur.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH #podnikanie #eKasa #registra