Európa brzdí, Slovensko tiež. Rast má byť na úrovni 3,5 %

Rast slovenskej ekonomiky sa v tomto roku zvoľní na 3,5 %. Za spomalením ekonomiky stojí najmä vývoj v eurozóne.

19.06.2019 15:22
debata (6)

Vyplýva to z aktuálnej makroekonomickej prognózy ministerstva financií. Analytici predpokladajú, že negatívny vplyv externého prostredia sa prenesie aj do nižšej spotreby domácností. Tento negatívny trend bude čiastočne tlmený exportom slovenských automobiliek.

„MF revidovalo makroprognózu už začiatkom tohto roka a v tomto trende pokračujeme aj teraz. Najlepšie obdobie sa nateraz skončilo a teda tak ako ostatné inštitúcie, ako sú NBS, či MMF, musíme opäť povedať, že situácia sa zmenila a preto v najnovšej prognóze revidujeme odhad rastu našej ekonomiky na tento rok na 3,5 %. Nie je priestor na ružové okuliare, ale na triezvy pohľad na realitu”, uviedol minister financií Ladislav Kamenický v reakcii na aktuálnu makroekonomickú prognózu.

Makroekonomická prognóza z dielne Inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií (IFP) počíta s viacerými rizikami, ktoré ovplyvnia ďalší vývoj našej ekonomiky. Najväčším z nich zostáva brexit bez dohody, tvrdé pristátie v eurozóne a protekcionizmus vo svetovom obchode.

V dôsledku obchodných konfliktov medzi USA a Čínou sa zvyšuje podľa MF miera neistoty a znižuje investičná aktivita na globálnej úrovni. „Spomedzi veľkých ekonomík však najvýraznejšie spomalila dynamika v eurozóne, ktorá v prvom štvrťroku rástla tempom 0,4 % medzikvartálne. Ekonomický výkon klesá predovšetkým v Nemecku a trpia najmä tamojšie automobilky. Výroba automobilov na Slovensku však stúpa a pokračujúci nábeh výroby vo Volkswagene a v automobilke Jaguar kompenzuje negatívne vplyvy,“ dodal rezort financií.

V roku 2020 sa podľa prognózy rast ekonomiky ešte mierne spomalí na 3,4 % a v ďalších rokoch sa jej výkon priblíži svojmu potenciálu. „Nižšia dynamika miezd sa premietne do mierneho spomalenia spotreby domácností, naďalej však pôjde o hlavného ťahúňa rastu,“ myslí si ministerstvo.

Aj napriek miernejšiemu rastu pribudne v ekonomike podľa prognózy MF tento rok takmer 30 tisíc pracovných miest, čo zvýši zamestnanosť o 1,2 %. Najviac nových príležitostí bude v službách a stavebníctve.

Miera nezamestnanosti sa zníži podľa MF v tomto roku na 5,7 % a bude ďalej klesať až na úroveň 5,3 % v roku 2022. „Dobré správy možno očakávať aj v mzdách, nominálne mzdy porastú tento rok o 6,7 %. Najviac si polepšia zamestnanci vo verejnom sektore, kde sa vďaka valorizácii platov dynamika miezd vyšplhá nad 9 %,“ dodalo ministerstvo. Reálne mzdy budú rásť o 4,1 %. „V ďalších rokoch bude rast pomalší a na horizonte prognózy budú mzdy rásť 2,4-percentným tempom,“ konštatovalo ministerstvo.

Inflácia dosiahne podľa prognózy tento rok 2,5 %, podobne ako v minulom roku, ale v ďalších rokoch bude rast cien o niečo miernejší.

.....

VIDEO: Pozrite sa, čo povedal Kažimír z pozície guvernéra NBS o plánoch vlády, v ktorej ešte nedávno sedel. Prezradil aj to, ako mu nová funkcia zmenila život. Viac si pozrite vo videu TV Pravda.

Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP #ministerstvo financií