Ľavica vyhodila neekologické autá z centra Madridu, pravica ich tam vracia

Nové pravicové vedenie madridskej radnice zruší obmedzenie vstupu neekologických áut do centra španielskej metropoly, ktoré je v platnosti od vlaňajšieho novembra.

19.06.2019 09:45
debata (2)

Madrid sa stane prvým európskym mestom, ktoré takéto opatrenie odvolá, uviedol denník El País. Európska komisia varovala, že Španielsko môže čeliť postihu, ak nesplní normy pre znečistenie ovzdušia.

Radnica, ktorú po májových miestnych voľbách ovládli pravicoví ľudovci (PP), tento týždeň oznámila, že od 1. júla zruší pokuty za vjazd áut bez ekologickej známky do stredu mesta vymedzeného vnútorným mestským okruhom. Svoj krok odôvodnila tým, že reštrikcie obyvateľov príliš obťažovali.

Projekt nazvaný „Madrid central“ rozbehlo bývalé ľavicové vedenie mesta vlani v novembri a zahŕňal zákaz vjazdu pre väčšinu áut jazdiacich na benzín (vyrobených pred rokom 2000) aj naftu (vyrobených pred rokom 2006). Jedným z dôvodov bola skutočnosť, že Madrid porušoval európske limity pre koncentráciu oxidu dusičitého v ovzduší.

Španielsky eurokomisár pre klímu Miguel Arias Cane, ktorý v minulosti pôsobil ako minister vo vláde PP, podľa agentúry Reuters uviedol, že komisia v minulosti varovala niekoľko španielskych miest, ktorá porušovali limity pre kvalitu ovzdušia, požiadala ich o nápravu a začala procedúru pre ich nedostatočný postup. Podľa denníka El País môže komisia opäť začať sankčnú procedúru, ktorú prerušila len preto, že program „Madrid central“ považovala za efektívny.

Úradujúca španielska socialistická vláda, ktorá pokladá ochranu životného prostredia za svoju prioritu, chystaný krok novej madridskej radnice kritizovala.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #madrid #ekológia