Ľudia chýbajú aj Chorvátsku. Nemá kto pracovať pre turistov

Chorvátski zamestnávatelia hlásia akútny nedostatok pracovnej sily v cestovnom ruchu. Podľa nich je kvôli neschopnosti vlády umožniť príchod pracovníkov zo zahraničia ohrozená turistická sezóna. Informoval o tom dnes denník Večernji list, podľa ktorého Chorváti o prácu v turizme často nejaví záujem.

15.06.2019 13:22
debata (11)

Chorvátsky zväz zamestnávateľov (HUP) a chorvátsky zväz turizmu (HUT) v piatok vyzvali vládu, aby zvýšila kvóty na počet pracovníkov zo zahraničia. Tvrdí, že nedostatok ľudí v hotelierstve a pohostinstvách ohrozuje turistickú sezónu. Ak sa nič nezmení, niektoré ubytovacie kapacity či reštaurácie podľa nich nebudú schopné prevádzky.

Oba zväzy vláde vyčítajú, že kvóty pre zahraničných zamestnancov sú už teraz vyčerpané a že tým pracovníkom, ktorí povolenie získali, trvá týždne vybaviť všetky potrebné formality.

Vláda však nechce kvóty zvyšovať, pričom argumentuje tým, že miesta musí byť najprv ponúknuté domácim pracovníkom. Tí sa však aj napriek viac ako osempercentnej nezamestnanosti často odmietajú nechať zamestnať v cestovnom ruchu.

Turizmus je kľúčovým prispievateľom do chorvátskeho štátneho rozpočtu a na HDP krajiny sa podieľa zhruba 20 percentami.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #turizmus