Čína desaťnásobne zvyšuje antidumpingové clá na oceľové rúrky z EÚ a USA

Čína zvyšuje antidumpingové clá na bezšvíkové rúry z legovanej ocele dovážané zo Spojených štátov a Európskej únie.

14.06.2019 08:48
debata (24)

Nové clá sa pohybujú v rozmedzí 57,9 až 147,8 percenta a sú až desaťkrát vyššie ako doterajšie clá. Oznámilo to v piatok čínske ministerstvo obchodu.

Clá aj v piatok vstupujú do platnosti. Pôvodné, nižšie clá, boli zavedené v roku 2014, pohybovali sa v rozmedzí 13 percent až 14,1 percenta a ich platnosť sa skončila na začiatku mája. Podľa ministerstva však domáci výrobcovia oceľových rúrok požadovali ich predĺženie a zvýšenie.

Zvýšenie ciel prichádza v čase eskalácie čínsko-amerického obchodného sporu, v rámci ktorého zaviedli obe strany clá na tovar, ktorého hodnota dovozu presahuje stovky miliárd dolárov ročne. Najvyššie v piatok oznámená clá sa vzťahujú na americké spoločnosti, clá pre európske firmy sú najviac 60,8 percenta.

Produkty, na ktoré sa vzťahuje clo, sú rúry a potrubia pre vysoké teploty a tlak a používajú sa hlavne v tepelných elektrárňach. Čína sa na celosvetovom dopyte po týchto rúrkach podieľa takmer 80 percentami.

Podľa údajov z roku 2017 Čína doviezla 9500 ton rúr a potrubí používaných v energetike. Takmer 95 percent ich bolo z USA a EÚ. Novšie údaje k dispozícii nie sú, napísala agentúra Reuters.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Čína #USA #oceľ #obchodná vojna #clá