Trump je bohatší, jeho majetok stúpol na 3 miliardy dolárov

Hodnota čistého majetku amerického prezidenta Donalda Trumpa sa za posledný rok zvýšila o päť percent na tri miliardy USD. Pomohol k tomu rast hodnoty podielu v dvoch kancelárskych budovách. Uviedla to agentúra Bloomberg, ktorá sleduje zmeny hodnoty majetku svetových miliardárov svojím indexom.

13.06.2019 10:41
debata (1)

Tohtoročný rast prichádza po dvoch rokoch poklesu a vracia sa na úroveň z roku 2016. Bloomberg upozornil, že Trumpov majetok vzrástol napriek niektorým neúspechom rodinnej firmy, vrátane zrušenia dvoch nových hotelových reťazcov a vrátane slabšieho výkonu letoviska Mar-a-Lago na Floride a siedmich golfových ihrísk.

K rastu hodnoty majetku pomohol Trumpovi jeho priateľ Steven Roth, ktorý vedie spoločnosť Vornado Realty Trust. Hodnota Trumpovho 30-percentného podielu v dvoch realitách firmy Vornado, na Manhattane a v San Franciscu, sa na celkovom majetku podieľala štvrtinou a hodnota podielu sa zvýšila medziročne o 33 percent na 765 miliónov USD. Hodnota tohto podielu prekonala tiež hodnotu golfových ihrísk a rezortov a stala sa najväčším zdrojom jeho majetku. Hodnota golfových ihrísk a klubov sa znížila o 19 percent na 525 miliónov USD, najmä pre pokles dopytu.

Podľa dostupných informácií Trump dlhuje veriteľom najmenej 550 miliónov USD. To je zhruba rovnako ako vlani.

Trump sa však nedostal na zoznam 500 najbohatších ľudí sveta zostavovaný agentúrou Bloomberg. Majetok ľudí na dolnom konci zoznamu sa pohybuje okolo štyroch miliárd USD.

Trumpove odhady hodnoty majetku sú často vyššie ako nezávislé odhady. A tiež ixh často mení. Keď Trump v roku 2015 oznámil svoju kandidatúru, tak uvádzal, že jeho majetok má hodnotu 8,7 miliardy USD. Bloomberg ale hodnotu Trumpovho majetku vtedy odhadol na 2,9 miliardy USD. Trump tento odhad odmietol a označil za hlúpy. Potom oznámil, že hodnota jeho majetku je viac ako desať miliárd USD. Uviedol, že veľká časť hodnoty jeho majetku pochádza z ceny jeho značky, ktorá je až štyri miliardy USD.

Trump svoj majetok spravuje prostredníctvom viacerých podnikov, ktoré spoločne tvoria spoločnosť s názvom The Trump Organization. Než sa ujal funkcie, umiestnil svoje podniky do zvereneckého fondu, z ktorého má výlučný prospech a na ktorý dohliadajú jeho dvaja starší synovia a dlhoročný účtovník Allen Weisselberg.

Trumpove rozhodnutie ponechať si majetok aj keď je v úrade prezidenta, porušuje tradíciu trvajúcu desiatky rokov. Výsledkom sú aj žaloby, v ktorých je Trump obviňovaný z porušovania ústavy, pretože predáva svoje služby vláde. Jeho kritici tiež tvrdia, že zarába na prezidentskej funkcii, čo ale Trump v októbri odmietol, keď televízii Fox News Channel povedal, že prezidentovanie ho stojí miliardy dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #miliardári