Papierové tašky by mali pomôcť celému Horehroniu

V Brezne by mali ročne vyrobiť 350 miliónov ekologických papierových tašiek a takmer dve miliardy obálok. V novej prevádzke v ťažko skúšanom kraji vznikne zhruba 130 nových pracovných miest.

10.06.2019 13:22 , aktualizované: 18:00
Brezno, papiereň Foto: ,
V Brezne otvorili novú výrobňu papierových tašiek.
debata (4)
Video

Neekologického plastu už majú ľudia dosť. Nová prevádzka vznikla v areáli závodu Harmanec-Kuvert v Brezne, ktorý je súčasťou spoločnosti Eco-Investment. Je odpoveďou na silnejúci dopyt zákazníkov a predajcov po ekologických formách obalových materiálov, ktoré postupne nahrádzajú plastové tašky. V najväčšom meste Horehronia prevádzku otvárali s veľkou slávou, nechýbali známe osobnosti z regiónu, medzi nimi aj šéf Železiarní Podbrezová Vladimír Soták.

„Tento rozvoj priemyslu, spolu s Podbrezovou, znamená nové pracovné príležitosti. Takisto posilnenie ekonomickej sily Horehronia, ktoré má fantastických a pracovitých ľudí,“ povedal Soták.

Vedenie firmy, ktorá novú prevádzku v Brezne spustila, prízvukuje, že svet potrebuje ekologické riešenia. Papier je podľa nich budúcnosť. „Pre nás Horehroncov je veľmi dôležité, že práve tu, v ťažko skúšanom regióne, bude finalizácia jeho spracovania a budeme z neho vyrábať tašky. Ročne predpokladáme okolo 350 miliónov kusov v hodnote viac ako 40 miliónov eur,“ povedal prezident holdingu Eco-Investment Milan Fiľo. Pripomenul, že od roku 2003, keď začali s obnovou breznianskej fabriky, tam investovali vyše 50 miliónov eur. „Okrem spomenutých tašiek tu chceme udržať aj výrobu 1,7 miliardy kusov papierových obálok,“ vysvetlil Fiľo. Väčšia výzva ako vyrábať ekologické tašky z papiera podľa neho neexistuje. „Sú šesťkrát recyklovateľné, pre naše budúce generácie bezpečné a krásne,“ zhodnotil.

V breznianskej prevádzke momentálne pracuje 170 ľudí, no najneskôr do konca budúceho roka by ich malo byť zhruba tristo. „Ide a pôjde najmä o zamestnancov z Horehronia, ktorí by tu mali pracovať na štyri zmeny,“ podotkol Fiľo s tým, že ich holding sa podieľa na ďalších štyroch fabrikách. Po breznianskej bude nasledovať projekt v českom Štětí, kde investícia do závodu na spracovanie drevnej hmoty dosiahne 150 miliónov eur.

V Ružomberku spustili vlani výstavbu nového stroja na produkciu kartónového papiera s bielym povrchom, ktorý ich vyjde na 350 miliónov. V slovinskom meste Maribor plánujú výrobu hygienických potrieb za vyše 100 miliónov eur. „Určite ale chceme ďalej investovať do finalizácie papiera a jeho ekologizácie na Slovensku s dôrazom na environmentálny prístup,“ dodal Fiľo.

Primátor Brezna Tomáš Abel vníma novú prevádzku ako veľký krok vpred. „Táto spoločnosť je v našom meste veľmi významným zamestnávateľom. Ciele, ktoré si tu pred piatimi rokmi vytýčili, plnia. Preto už dnes hovoríme s predstaviteľmi spoločnosti o ďalších víziách a projektoch. Verím, že to opäť prinesie nové pracovné pozície,“ povedal Abel. Pripomenul, že prítomnosť takejto silnej spoločnosti je pre región veľmi dôležitá. „Podstatné je, aby tu bola práca pre našich obyvateľov, ktorí tu vďaka tomu zostanú a neodídu inde. Samozrejme, podporu cítime aj v oblasti kultúry a športu,“ uzavrel.

Na otvorení prevádzky nechýbal ani primátor Ružomberka Igor Čombor. „S Breznom máme družbu a usilujeme sa o to isté, teda rýchlostnú cestu R1 medzi Ružomberkom a Banskou Bystricou. Keby konečne bola postavená, ožil by aj horehronský región,“ myslí si Čombor. Vysvetlil, že Banskú Bystricu by vďaka vytúženej ceste spájala so severom a juhom kvalitná infraštruktúra na medzinárodnej trase Krakov – Budapešť.

Primátor Ružomberka objasnil, že s Revúcou ich spája aj zánik celých odvetví slovenského priemyslu, čo sa, našťastie, nedá povedať o papierenskom. „Ten sa tu zachováva a rozvíja, o čom svedčí tiež investícia v Ružomberku, kde sa stavia najväčší papierenský stroj v Európe. Je veľmi dobré, keď finálna výroba zostáva na Slovensku. Príkladom toho je aj tento moderný závod v Brezne,“ doplnil.

Eco-Investment je česko-slovenský priemyselno-investičný holding, ktorý dlhodobo investuje v rámci celej Európy. Jeho hlavnými oblasťami sú výroba celulózy a papiera, energetika, spracovanie mäsa, reality a telekomunikácie. Závod Harmanec-Kuvert v Brezne je súčasťou holdingu už pätnásť rokov. Denná produkcia 6 miliónov kusov papierových obálok z neho urobila stredoeurópskeho lídra v tejto oblasti.

Informácie agentúr sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #firmy #Brezno