Domácnosti dávajú viac na pivo ako na teplo

Slovenské domácnosti minú ročne za pivo viac ako za teplo a teplú úžitkovú vodu.

09.06.2019 14:58
debata (18)

„Ak porovnáme priemerné ročné náklady na teplo a teplú vodu spolu s priemernou cenou piva, zistíme, že aj za takýto pôžitok sme ochotní zaplatiť viac ako za teplo v domácnosti,“ myslí si predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Stanislav Janiš.

Teplári vypočítali, že ak sa v domácnosti vypijú v priemere dve pivá denne, čo pri špeciálnych príležitostiach je štandardne aj niekoľkonásobne viac, pri priemernej cene za veľké pivo 1,10 eura domácnosť za rok minie na pivo 803 eur. „To je približne o tretinu viac ako minie domácnosť ročne za teplo,“ dodal Janiš. V súčasnosti predstavujú ročné náklady za kúrenie a teplú vodu približne 600 eur.

Viac ako za teplo a teplú vodu zaplatia podľa SZVT aj fajčiari. „Priemerná cena na jednu škatuľku je zhruba 3,50 eura. Ak vyfajčí fajčiar jednu krabičku denne, za rok minie celkovo približne 1 280 eur, čo je dvojnásobok toho, koľko minie celá jeho rodina v domácnosti ročne za teplo. Nehovoriac o tom, ak sú v domácnosti dvaja fajčiari, ich ročné náklady na cigarety sú štvornásobne vyššie ako náklady na teplo,“ upozornil Janiš.

Výdavky na teplo a teplú vodu ukrajujú podľa SZVT z roka na rok menšie percento z rodinného rozpočtu. Najväčší 10-percentný podiel tvorili výdavky za teplo na príjmoch domácnosti v roku 2003 a odvtedy stále klesali. V roku 2017 tvorili približne 3-percentný podiel na príjmoch domácností. „Zatiaľ čo príjmy domácnosti postupne rastú, podiel výdavkov na teplo sa znižuje. Môžeme teda povedať, že v dlhodobom horizonte zatiaľ čo obyvatelia každoročne zarábajú viac peňazí, za kúrenie a teplú vodu platia postupne menej,“ dodal Janiš.

Pred šestnástimi rokmi priemerná rodina dala ročne na kúrenie a teplú vodu zhruba 800 eur. V minulom roku to bolo približne 600 eur. Ku klesaniu nákladov za teplo prispeli podľa teplárov aj samotní spotrebitelia. „Začali sa správať efektívnejšie, zateplili bytové domy,“ doplnil Janiš.

Za znížením nákladov na teplo sú podľa člena predstavenstva SZVT Ivana Ďuďáka aj samotní výrobcovia tepla. „Centrálne systémy vykurovania neustále modernizujeme a zefektívňujeme. Postupnými a systematickými investíciami sme vybudovali vysoko efektívne zdroje na výrobu tepla a modernú distribučnú sieť podľa najprísnejších štandardov, aké nájdeme vo vyspelých európskych krajinách. Aj to sú dôvody, pre ktoré je možné poukázať na konkrétne úspory v peňaženkách spotrebiteľov,“ uzavrel Ďuďák.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #pivo #domácnosti