EÚ postaví 8 superpočítačov, aj v Česku, Bulharsku, Slovinsku. Na Slovensku nie

V Európe vznikne osem centier pre superpočítače. Európska únia chce týmto spôsobom dobehnúť stratu, ktorú má v rámci technického konkurenčného boja voči krajinám, ako sú Čína, USA alebo Japonsko.

08.06.2019 20:46
debata (24)

Prvé centrá by sa mali začať používať v druhej polovici 2020, pričom budú prepojené vysokorýchlostnou sieťou, uviedla v piatok Európska komisia. Celkovo by sa do centier malo investovať 840 miliónov eur.

Centrá majú byť umiestnené v Sofii v Bulharsku, slovinskom Maribore, v Ostrave v Česku, španielskej Barcelone, portugalskom regióne Minho, luxemburskom Bissene, Kajaani vo Fínsku a v talianskej Bologne. Tieto centrá by mali poskytovať výpočtovú techniku 800 vedeckým a priemyselným oblastiam využitia.

Za plánmi stojí Európska komisia, členské štáty Únie a záujmové združenia z EÚ. Cieľom je vybudovanie európskej infraštruktúry pre vysoko výkonné počítače.

„Tieto pracoviská poskytnú našim výskumníkom prístup k superpočítačom svetovej triedy, ktoré predstavujú strategické zdroje pre budúcnosť európskeho priemyslu,“ uviedol podpredseda komisie pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip. EÚ si sľubuje predovšetkým výhody v sektore zdravotníctva, meteorológii a klimatického výskumu rovnako ako kybernetickej bezpečnosti.

Aktuálne sú európski výskumníci podľa komisie odkázaní na zahraničné výpočtové kapacity. Superpočítače by mali umožniť vedcom väčšiu nezávislosť pri ich práci.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #superpočítač