Nemecký motor Európy sa zadrháva. Centrálna banka prudko znížila výhľad

Nemecká centrálna banka v piatok znížila odhad tohtoročného rastu nemeckej ekonomiky na 0,6 percenta z 1,6 percenta predpovedaných v decembri.

07.06.2019 09:52
debata (4)

Za zhoršením prognózy je podľa banky predovšetkým slabší globálny dopyt, ktorý má negatívny vplyv na nemecký export a priemysel.

V budúcom roku počíta centrálna banka so zrýchlením rastu na 1,2 percenta. Aj táto prognóza je však slabšia ako predchádzajúci výhľad, podľa ktorého mal rast na budúci rok byť 1,6 percenta.

Nemecko je najväčšou ekonomikou v Európe. Piatkové údaje spolkového štatistického úradu ukázali, že nemecký export sa v apríli znížil o 3,7 percenta, čo predstavuje najvýraznejší pokles od augusta 2015. Nemecká priemyselná výroba sa navyše v apríli prepadla o 1,9 percenta, teda oveľa výraznejšie, než očakávali analytici. Tí počítali s poklesom len o 0,4 percenta.

Nemecké hospodárstvo sa v poslednej dobe potýka s negatívnymi dôsledkami slabnúceho rastu globálnej ekonomiky, sporov v medzinárodných obchodných vzťahoch a neistoty okolo pripravovaného odchodu Británie z Európskej únie. V minulom roku sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka zvýšil o 1,4 percenta, čo bol najpomalší rast za päť rokov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #eurozóna #HDP