Farmy volajú mladých, tí sa tam nehrnú

Do roku 2023 bude poľnohospodárstvo potrebovať 20-tisíc mladých vzdelaných odborníkov s kvalitným stredoškolským vzdelaním. Odvetviu hrozí generačná kríza, čoskoro odíde do dôchodku pokolenie pestovateľov a chovateľov, ktoré s vypätím všetkých síl drží farmy nad vodou. Ale nielen farmy, aj odborné školy, kde chýbajú mladí poľnohospodárski pedagógovia a skúsení inštruktori.

05.06.2019 13:00
SOŠ, Šaľa, poľnohospodárstvo Foto: ,
Študentky SOŠ v Šali, ich spolužiaci skončili tretí na Agroolympiáde v Estónsku.
debata (5)

O budúcnosti slovenského poľnohospodárstva nerozhodnú len priame investície do podpory výroby, ale aj do výchovy zapálených hospodárov, ktorí si zastanú prácu po svojich rodičoch.

Lenže slovenské deti, ak sa už rozhodnú študovať na strednej odbornej škole, si vyberajú hrozienka z koláča – chov koní či psov alebo cudzokrajných zvierat. Jeden príklad za všetky: Stredná odborná škola v Nitre prijímala tohto roku 117 detí, hlásilo sa ich 287. Pravda, v škole sú aj odbory bližšie k praxi, ale tie deťom veľmi nevoňajú.

Čo však akútne potrebujú poľnohospodárske družstvá a rodinné farmy? Najmä dobre vzdelaných pestovateľov, chovateľov, agromechatronikov, teda chlapcov obsluhujúcich stroje vybavené digitálnou technikou. Lebo ako vtipne na otvorení Celoslovenských dní poľa vo Dvoroch nad Žitavou poznamenal prezident spoločnosti Agrion Peter Matejovič, pri kúpe stroja sa poľnohospodári najčastejšie pýtajú: A obsluhu k nim nemáte? Radi ju kúpime.

Lenže kým za peniaze si možno kúpiť hoci aj v Prahe dom, kvalifikovaní mladí poľnohospodári sú naozaj soľ nad zlato. A to bol dôvod, prečo iniciátor ojedinelej poľnohospodárskej výstavy Stanislav Becík spolu s rektorkou Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Klaudiou Halászovou pozvali na výstavu riaditeľov desiatich slovenských stredných odborných škôl. Tí priviezli najcennejší poľnohospodársky kapitál – svojich stredoškolákov, aby na vlastné oči videli, ako v praxi vyzerá moderné poľnohospodárstvo.

Vo dvorskom chotári uvideli 760 pokusných políčok s rôznymi odrodami rastlín. Prechádzajúc od políčka k políčku, mohli ich pedagógovia preskúšať, či rozoznajú pšenicu od jačmeňa alebo raže, uvidieť dnes na poliach vzácnu pohánku, ľan alebo aj lucernu či hrach. A boli tu aj supermoderné stroje. Ako povedal Martin Sedláček, vydavateľ Roľníckych novín, ktoré tiež stoja za týmto podujatím, vystavili supermodernú poľnohospodársku techniku vo verzii trpaslík aj gigant s príslušným náradím. Trpaslík pre malé a gigant pre veľké farmy.

Ak dnes slovenské poľnohospodárstvo niečo súrne potrebuje, je to transfúzia mladej krvi. Lívia Marčeková, riaditeľka SOŠ v Leviciach, mimochodom, najstaršej vyššej roľníckej školy na Slovensku, tak sa pôvodne volala pri založení roku 1948, povedala, že nestačia kryť dopyt po praktických poľnohospodároch stredoškolákoch. Po rokoch funkčného stredného odborného školstva zisťujeme, že to zápasí s neuveriteľnými problémami.

Napríklad žiaci by si mali uhradiť sami vodičský preukaz na traktor, to prv bolo bezplatné. Riaditelia škôl sa teda vydávajú modlikať či skôr žobrať peniaze od sponzorov. Školám zobrali školské hospodárske majetky, deti si nemajú kde preskúšať praktické pestovateľské, chovateľské zručnosti.

Vo Dvoroch počas diskusie pedagógov s poľnohospodármi, ktorú moderovala rektorka SPU v Nitre Klaudia Halászová, vyplávalo na povrch obrovské množstvo problémov. Ich riešenie malo dvoch adresátov – ministerstvá pôdohospodárstva a školstva. Štefan Ryba z rezortu pôdohospodárstva a Oľga Nachtmannová zo školstva si odniesli celý rad praktických námetov, čo by oba rezorty mali dovedna riešiť.

Vo Dvoroch sme stretli aj študentky SOŠ v Šali, ich spolužiaci na Agroolympiáde v Estónsku obsadili tretie miesto. Naše deti sú teda šikovné, majú potenciál, ale napríklad chýbajú peniaze na to, aby sa študenti na takýchto olympiádach zúčastňovali pravidelne. Ozaj, kam vlastne peniaze idú, keď štát nemá na vodičské preukazy, na nevyhnutnú reprezentáciu kvality slovenského vzdelania vo svete, a tým aj na zvýšenie atraktivity poľnohospodárskeho štúdia na stredných školách?

Celoslovenské dni poľa, už ôsme v poradí, pripomenuli slovenskej politike, že o poľnohospodárstve a jeho význame pre krajinu nestačí iba rečniť. Je načase vecne, s patričným finančným krytím, riešiť odborné vzdelávanie. Alebo si myslíme, že naše polia, ktorých sa čoraz viac zmocňuje zahraničný kapitál, budú obrábať tiež gastarbeitri? A odkiaľ?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Potraviny #poľnohospodárstvo #farmár #mladí