Clá znížia aj výkon ekonomiky USA, predpokladá Goldman Sachs

Goldman Sachs počíta s eskaláciou obchodných sporov USA s Čínou a Mexikom. Banka preto znížila prognózu rastu ekonomiky Spojených štátov.

03.06.2019 12:23
debata

Podľa Goldman Sachs je aktuálne 60 % pravdepodobnosť, že USA zavedú 10-percentné clá aj na zvyšný čínsky export v hodnote 300 miliárd USD (269 miliárd eur). Banka počítala s pravdepodobnosťou na úrovni 40 %.

Americký prezident Donald Trump v máji ohlásil zvýšenie ciel na dovoz čínskych tovarov v celkovej hodnote 200 miliárd USD z 10 % na 25 %. Washington aktuálne uvažuje o uvalení ciel aj na zvyšný import z Číny.

Goldman Sachs takisto revidovala pravdepodobnosť ciel na všetok tovar z Mexika. Podľa banky je aktuálne až 70 % šanca, že Trump zavedie clo vo výške 5 % na dovoz z Mexika, a 50 % pravdepodobnosť, že clá potom zvýši na 10 %.

Trump pohrozil, že od 10. júna zavedie clá na mexické tovary vo výške 5 %, pokiaľ Mexiko neprijme opatrenia na potlačenie prílevu migrantov prekračujúcich južnú hranicu USA.

„Ďalšie zvýšenie ciel alebo paušálne clo na dovoz áut sú tiež možné, ale nie sú naším základným scenárom,“ uviedli analytici Goldman Sachs. Banka takisto zvýšila pravdepodobnosť, že Washington tento rok uvalí clá na dovoz áut, na 40 % z 25 %.

Goldman Sachs predpokladá, že vyhrotenie obchodných sporov bude mať negatívny vplyv na expanziu ekonomiky USA. Preto znížila svoju prognózu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v druhej polovici roka približne o 0,5 percentu­álneho bodu na 2 %. Počíta však s tým, že rast by sa mohol mierne oživiť v roku 2020, keď sa odstránia clá a finančné podmienky sa stabilizujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Čína #USA #Goldman Sachs #obchodná vojna