Francúzsko chce presadiť daň z leteckého paliva

Francúzska vláda chce "viesť bitku", ktorej výsledkom má byť zavedenie dane z leteckého paliva (kerozínu) na území celej Európskej únie a chce konať v tejto veci aj na širšej medzinárodnej úrovni. Podľa tlačovej agentúry AFP to v pondelok uviedol francúzsky minister zodpovedný za ekologický prechod Francois de Rugy.

03.06.2019 11:26
debata (7)

Na otázku o možnom zdanení leteckého paliva minister upozornil, že vláda je „pripravená to urobiť“. „Chceme viesť túto bitku tak, aby sme to zabezpečili pre vnútroeurópske lety,“ povedal De Rugy v rozhovore pre rozhlasovo-televíznu spoločnosť RMC / BFM TV. Minister zároveň priznal, že vláda chce v tejto otázke pokročiť aj na medzinárodnej úrovni.

Pripomenul, že v súčasnosti v tejto oblasti platí medzinárodný dohovor z roku 1944, uzavretý v čase, keď sa vôbec nehovorilo o klimatickej kríze a o skleníkovom efekte. Tento dokument stanovuje, že nie je možné zdaniť letecké palivo v žiadnej krajine na svete.

„Samozrejme, musíme zmeniť tento dohovor (…) Je to priorita, ktorú ukladáme budúcej Európskej komisii,“ vysvetlil De Rugy.

Klimatická kríza sa stala jednou zo silných tém počas predvolebnej kampane vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Dobrý volebný úspech ekologicky zameraných politických strán (Zelených) vo viacerých členských krajinách EÚ a ich posilnenie v europarlamente (69 mandátov) dáva najavo, že táto téma bude mať odozvu aj v zákonodarnom zbore EÚ. Zelení už krátko po oznámení výsledkov eurovolieb dali najavo, že daň z leteckého paliva patrí medzi ich priority.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Európska únia #Francúzsko #letectvo