Roľníci na Slovensku by viac mali využívať geotermálnu energiu, radí Matečná

Slovensko je bohatá krajina na zdroje geotermálnej energie, napriek tomu ich využíva iba hŕstka podnikateľov. Uviedla to ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS).

01.06.2019 15:55
debata (3)

„Naša krajina je bohatá na zdroje geotermálnej energie, ktorá sa dá používať napríklad na vykurovanie skleníkov či fóliovníkov. Je škoda, že obnoviteľné zdroje energie sú v slovenskom agrosektore využívané len výnimočne. Firma Slovkvet je fantastickým príkladom a dôkazom toho, že aj vo veľkom sa dá pestovať ekologicky,“ zdôraznila Matečná.

Medzi podnikateľov, ktorí využívajú zdroje geotermálnej energie, patrí Branislav Oremus z firmy Slovkvet, ktorý je najväčší slovenský pestovateľ gerber. Pod skleníkmi vyhrievanými termálnou vodou sa darí nielen jeho kvetom, ale aj paradajkám.

Skleníky sa rozprestierajú na ploche 2,6 hektára, z toho jeden hektár pokrývajú gerbery a 1,6 hektára paradajky. Ročne sa v nich urodí takmer 800 ton paradajok a vyrastú štyri milióny gerber, ktoré pestuje v 50 odrodách. Tento objem z neho robí najväčšieho pestovateľa gerber nielen na Slovensku, ale aj v bývalom Československu.

Teplo na vyhrievanie skleníkov čerpá z termálnych prameňov, o ktoré sa delí s miestnym termálnym kúpaliskom. „Správnym využívaním geotermálnej energie dokážeme v chladnejších mesiacoch udržiavať v skleníkoch stabilnú teplotu, ktorú využívame na pestovanie gerber a aj vlastných paradajok,“ vysvetlil Oremus.

Ide o pokrokovú technológiu pestovania, ktorá len minimálne zaťažuje životné prostredie. Jej ekologickosť podčiarkuje fakt, že na pestovanie nepoužíva žiadne pesticídy. Hneď ako vykvitnú prvé kvety, do skleníkov s paradajkami vpúšťa čmeliaky, ktoré sa starajú o ich opelenie. „Paradajky aj gerbery pestujeme v kokosovom vlákne, čo je v súčasnosti najmodernejší spôsob pestovania. Je to vlastne kokosová škrupina, rozdrvená a premiešaná s kôrou,“ doplnil Oremus.

„Uvedomujeme si, že Slovensko potrebuje viac takýchto úspešných projektov, a preto podporujeme poľnohospodárov, ktorí chcú cestou využívania alternatívnych zdrojov energie zvyšovať energetickú efektívnosť svojho podniku a tiež znižovať záťaž na životné prostredie,“ poznamenala Matečná.

Pôdohospodárska platobná agentúra vlani vyhlásila výzvu zameranú na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, v ktorej bolo alokovaných takmer desať miliónov eur. Do výzvy sa s projektmi zapojilo 11 žiadateľov o nenávratný finančný príspevok.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #farmári #OZE #geotermálna energia