Koncern Volkswagen ja na Slovensku už 28 rokov

Nemecký koncern Volkswagen prišiel na Slovensko počas rozsiahlej transformácie hospodárstva začiatkom deväťdesiatych rokov, keď sa zapojil do medzinárodného tendra na vytvorenie spoločného podniku so štátnym podnikom Bratislavské automobilové závody (BAZ). V tendri porazil svojho amerického konkurenta a pôvodného favorita súťaže General Motors.

30.05.2019 12:32
Volkswagen Bratislava Foto: ,
Volkswagen Bratislava
debata (3)

Po podpísaní základnej dohody medzi Volkswagenom, BAZ a vládou Slovenskej republiky založil pred 28 rokmi, 30. mája 1991 s bratis­lavskou automobilkou spoločnosť Volkswagen Bratislava, s.r.o.

Volkswagen do spoločného podniku mohutne investoval a získal 80 percent jeho akcií. Bratislavské automobilové závody poskytli novému partnerovi svoje výrobné priestory v bratislavskej Devínskej Novej Vsi.

Po odkúpení zvyšných 20 percent, ktoré vlastnili Bratislavské automobilové závody, sa v roku 1998 Volkswagen stáva 100-percentným vlastníkom spoločnosti a do roku 1999 vstupuje bratislavský Volkswagen v zmenenej právnej forme, ako Volkswagen Slovakia, a.s.

Prvé vozidlo je z roku 1992

Prvé vozidlo opustilo brány podniku v roku 1992, keď sa začala výroba modelu Volkswagen Passat Variant. Bratislavská fabrika je jediným automobilovým závodom na svete, ktorý vyrába vozidlá piatich značiek pod jednou strechou. Vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne, Porsche Cayenne Coupé, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, Seat Mii, Škoda Citigo. Viac ako 99 percent jeho produkcie smeruje na vývoz.

Okrem závodu v Devínskej Novej Vsi otvoril na Slovensku Volkswagen aj výrobné závody v Martine, Košiciach a Stupave. Martinský závod vyrába od roku 2000 komponenty pre prevodovky a podvozky a Stupavská nástrojáreň sa od roku 2014 špecializuje na výrobné zariadenia. Košický závod pripravoval vozidlá pre ruský trh. V priemyselnom parku v obci Haniska fungoval od roku 2004 až do apríla tohto roku, keď ho spoločnosť po spustení výroby v ruskom Vladivostoku zrušila.

Investície v miliardách eur

Volkswagen, ktorý je pilierom slovenského exportu a zároveň aj najväčším súkromným zamestnávateľom v krajine, vyrobil od roku 1991 na Slovensku viac ako 5,5 milióna vozidiel a od svojho vzniku tu spoločnosť preinvestovala vyše 4,5 miliardy eur.

V roku 2016 vystriedal Volkswagen na pozícii najväčšieho svetového predajcu áut Toyotu. V minulom roku predal na celom svete rekordných 10,83 milióna automobilov a dosiahol medziročný rast o 0,9 percenta. Okrem vozidiel produkuje prevodovky, komponenty pre prevodovky, podvozky a motory, ako aj zariadenia používané pri výrobe vozidiel.

.....

Video: Pozrite si ako sa vyrábajú automobilové súčiastky v martinskom závode Volkswagen Slovakia.
Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky