Trpká príchuť brexitu, ktorý neprišiel. Britským automobilkám sa zrútila výroba

Výroba osobných áut v Británii sa minulý mesiac prepadla najviac od globálnej finančnej krízy, pretože továrne obmedzili produkciu pre očakávaný odchod Británie z Európskej únie, ktorý sa nakoniec nekonal.

30.05.2019 08:47
debata (19)

Celková výroba klesla o 44,5 percenta na 70 971 vozidiel. Pokles bol najvyšší od roku 2009, keď Británia mierila do recesie. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil zväz výrobcov a predajcov áut SMMT.

Automobilky minulý mesiac uzavreli svoje výrobné závody, aby sa vyhli riziku narušenia dodávateľského reťazca v prípade chaotického brexitu bez dohody 29. marca, čo bol pôvodný termín odchodu Británie z EÚ. Termín brexitu bol nakoniec posunutý na 31. októbra, avšak rozhodnutie prišlo neskoro na to, aby automobilky mohli zmeniť svoje pôvodné plány. To podľa SMMT spôsobilo zrútenie výroby. Pokles potom zhoršilo ešte globálnej obchodnej napätia.

Generálny riaditeľ SMMT Mike Hawes vo vyhlásení uviedol, že čísla ukazujú, aký obrovský dopad už mala neistota okolo brexitu na automobilový priemysel, a to tak na podniky, ako aj na zamestnancov. Dlhodobá neistota už podľa neho spôsobila obrovské škody a strach z odchodu z európskeho bloku bez dohody, ktorý zabrzdil celý proces, spôsobil zastavenie investícií, stratu pracovných miest a ohrozuje povesť krajiny.

Podľa oficiálnych údajov firemné investície v Británii klesli vlani v každom štvrťroku a tento rok iba mierne rástli. Rast britskej ekonomiky je tak závislý na výdavkoch spotrebiteľov. Guvernér centrálnej banky Bank of England Mark Carney tento mesiac uviedol, že firemné investície zrejme budú naďalej slabé. Ak však brexit bude hladký, mali by sa zlepšiť a zníži sa závislosť na spotrebiteľoch.

Výroba áut má na celkovej produkcii spracovateľského priemyslu Británie podiel zhruba deväť percent. Británia je piatou najväčšou ekonomikou sveta, napísala agentúra Reuters.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #automobilky #Brexit