Jabloničania si chcú vydobyť obchvat stupňovaním blokovania dopravy

Obyvatelia Jablonice zablokujú v piatok 14. júna na dvadsať minút dopravu na ceste I/51. V čase od 15:00 do 15:20 sa bude konať aj protestné zhromaždenie.

27.05.2019 12:59
debata (3)

Budú tak reagovať na stanovisko ministerstva dopravy k ich petícii za vybudovanie obchvatu obce. Aktivisti, ktorí organizovali petíciu za obchvat, nemienia zostať pri jednom proteste. „Ak ministerstvo nijako nezareaguje, tak budeme organizovať ďalšie a dlhšie protesty,“ informoval agentúru SITA Erik Zámečník.

Jabloničania vyzbierali pod petíciu za obchvat viac ako 1 200 podpisov. Rezort dopravy v oznámení o vybavení petície napísal, že štúdia realizovateľnosti nepreukázala opodstatnenosť výstavby obchvatu Jablonice, prioritou je Senica.

„Slovenská správa ciest má v investičnom pláne zaradený projekt I/51 Senica – Jablonica – Trstín, ktorý je rozdelený na štyri stavby. V súčasnosti je zo strany Slovenskej správy ciest zabezpečovaná príprava projektovej dokumentácie na prvú stavbu, a to obchvat mesta Senica, ktorý má na tomto ťahu najväčšiu prioritu,“ reagoval rezort dopravy.

Ministerstvo dopravy a výstavby a iniciátori petície majú rôzne čísla, ktoré sa týkajú intenzity dopravy na ceste I/51. Kým ministerstvo argumentuje, že cez obec prejde menej ako 7 500 vozidiel za 24 hodín, petičiari narátali viac ako 10-tisíc vozidiel za 18 hodín.

Podpisy pod petíciu za vybudovanie cestného obchvatu Jablonice zbierali mladí aktivisti z Jablonice v marci a apríli. Počas zbierania podpisov tvrdili, že ak nedostanú od ministra Árpáda Érseka prísľub vybudovania obchvatu do piatich rokov, zablokujú na ceste I/51 dopravu. Požiadavku na vybudovanie obchvatu už dlhšie pripomína aj transparent, ktorý je umiestnený v dedine pri problémovom moste. Dokumenty o situácii v dedine odovzdali aj prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi.

O možnom riešení komplikovanej dopravnej situácie výstavbou obchvatu sa v Jablonici hovorí už celé desaťročia. Slovenská správa ciest dala pred desiatimi rokmi spracovať zámer na riešenie problému cesty I/51 Senica – Jablonica -Trstín, ktorý prešiel aj posudzovaním vplyvov na životné prostredie, ale reálne kroky na riešenie obyvatelia Senice, Jablonice a Trstína nevidia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cesta #Jablonica