Lietadlá na zemi, Boeing v problémoch. Číňania pýtajú peniaze

Troje najväčšie čínske aerolínie požadujú od amerického koncernu Boeing náhradu škôd spôsobených uzemnením a meškaním dodávok lietadiel 737 MAX.

22.05.2019 09:58
debata (7)

Správu v stredu priniesla čínska štátna televízia. Podľa nej budú náhradu škôd požadovať aj Air China a China Southern Airlines. Už v utorok oznámila letecká spoločnosť China Eastern Airlines Corp, že žiada kompenzácie od Boeingu.

Čína bola prvou krajinou, ktorá globálne uzemnila stroje 737 MAX po marcovom páde lietadla tohto typu v Etiópii, pri ktorom prišlo o život 157 ľudí. To bolo už druhý podobný pád tohto nového typu lietadla.

Predstavitelia amerického Federálneho úradu pre letectvo (FAA) sa majú vo štvrtok stretnúť so zástupcami globálnych regulačných úradov v Dallase, kde budú hodnotiť aktualizáciu softvéru pre lietadlo 737 MAX a návrhy Boeingu týkajúce sa výcviku pilotov, než sa rozhodnú či a kedy ukončia 2-mesačné uzemnenie týchto strojov.

Náhradu škôd od Boeingu požadujú aj ďalšie aerolínie z celého sveta, ako sú napríklad Turkish Airlines, United Airlines, Ryanair alebo Flydubai.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Boeing #Boeing 737 MAX 8